Tko zabranjuje kolumne Tihomira Dujmovića…

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

IMG_1738U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici, održana je promocija knjige novinara Tihomira Dujmovića „Tko mi zabranjuje kolumne“. Uz autora knjige, promociji su između ostalih nazočili i, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, mnogobrojni predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predsjednik HVIDR-e VPŽ Nenad Križić, a u uvodu promocije, cijenjeni skup pozdravila je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Višnja Romaj…

Premda kao autor čitan i popularan, Dujmović je doživio da mu se u zadnjih desetak godina, od 3. siječnja 2000. do danas čak tri puta zabranjuje pisati i više puta zabranjuju televizijske emisije. O detaljima tih zabrana Dujmović u uvodu knjige piše krajnje otvoreno što je za naše prilike dosta neuobičajeno, odnosno hrabro. Prvi puta su mu ne samo zabranili kolumnu nego i dali otkaz u Slobodnoj Dalmaciji. Potom je, zbog pisanja u Glasu Slavonije, dobio otkaz u Matici iseljenika.

Mogao je izbjeći otkaz u Matici prestankom pisanja u Glasu Slavonije, ali radije je prihvatio otkaz nego prestao pisati. I nastavio je, u Večernjem listu, u svom stilu. A onda mu je i tamo dva puta oduzeto pero, njegovo osnovno sredstvo za rad.

Zanimljivo je da mu je kod zadnjeg ukidanja kolumne, kako autor sam svjedoči u knjizi, glavni urednik Večernjeg lista otvoreno rekao da su njegove kolumne jedne od najčitanijih u novinama, ali da ih unatoč tomu ne može više objavljivati. Knjiga „Tko mi zabranjuje kolumne“ na jednom je mjestu prikupila Dujmovićeve najčitanije kolumne objavljene u Večernjem listu; neke kolumne koje je autor objavio na portalu Dnevno.hr; jednu kolumnu zbog koje mu je najavljen raskid suradnje i kolumnu koja je otvoreno zabranjena. Dujmović je na predstavljanju govorio o medijima u Hrvatskoj, jesu li zabrane i cenzure određene samo za odabrane… O knjizi je uz dr. sc. Gorana Marića, govorio i profesor s Ekonomskog fakulteta, Drago Jakovčević, a tekstove je čitao dramski umjetnik Vinko Kraljević. (www.icv.hr)

Skip to content