Tko ne bude obrađivao zemlju, oduzet će mu se koncesija

oraci12Brojne novosti nalaze se u novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu. Umjesto prodaje, državno poljoprivredno zemljište davat će se u dugotrajan zakup na temelju koncesijskog ugovora zainteresiranog poljoprivrednika kao fizičke osobe i Agencije za raspolaganje državnom zemljom.
Stručne će službe resornog ministarstva jednom godišnje kontrolirati seljake, pa tko ne bude obrađivao zemlju, oduzet će mu se koncesija. Ovo je posebno zanimljiva odredba, budući da je do sada bilo slučajeva da zakupoprimci nisu obrađivali dobivenu zemlju ili su je čak davali u podzakup trećim osobama ili, što je još gore, prodavali.
Nakon primjene novog zakona odzvonilo je dosadašnjim programima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem koje su posljednjih godina provodile jedinice lokalne samouprave, a time i dosadašnjem načinu raspolaganja preko prodaje i dugogodišnjeg zakupa državnih parcela.
Koncesija će trajati najdulje 50 godina, nakon čega zemljište ostaje državno, a prioritet će na raspisanim natječajima imati tvrtke i obiteljska gospodarstva koja se bave poljoprivredom, dakle ostvaruju mirovinsko i zdravstveno osiguranje preko obiteljskog poljoprivrednoga gospodarstva.
Propisuje se i mogućnost privremenog raspolaganja bez javnog poziva, a sve postupke raspolaganja provodit će državna Agencija za poljoprivredno zemljište.
Nadležnost raspolaganja državnim zemljištem prenesena je s jedinica lokalne uprave, gradova i općina na državnu agenciju.
Do sada je bilo dosta problema na terenu jer su lokalni čelnici zemlju davali mimo natječaja i propisane procedure, zbog čega je potpuno propao program raspolaganja državnim zemljištem u Metkoviću, dok se u Opuzenu višekratno žalila Udruga za zaštitu obiteljskoga gospodarstva navodeći brojne primjere nepravilnosti pri raspodjeli državne zemlje i trajnih nasada.
Glavni kriteriji u dodjeli koncesija bit će gospodarski program, a ne domicilnost i braniteljski status, koji su do sada pojedinim zakupoprimcima davali prednost na natječaju za desetogodišnji zakup oranica i trajnih nasada mandarina na području grada Opuzena i općine Slivno.
Zakon propisuje i da će se vrednovanje pri dodjeljivanja poljoprivrednog zemljišta u zakup obavljati tako da će gospodarski program nositi 60 od mogućih 100 bodova, 20 bodova nosit će dosadašnji posjednik u mirnom posjedu, a 20 bodova iznos ponuđene zakupnine. (www.slobodnadalmacija.hr)

Skip to content