Temelj za sve buduće ceste, dionice, pruge: Predstavljen projekt „Izrada prometnog master plana funkcionalne regije Istočna Hrvatska“

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije održana je završna konferencija projekta „Izrada prometnog master plana funkcionalne regije Istočna Hrvatska“ koji je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda, a čiji je nositelj Virovitičko-podravska županija s partnerima Brodsko-posavskom županijom, Osječko-baranjskom županijom, Požeško-slavonskom županijom i Vukovarsko-srijemskom županijom.

Projekt je izradila VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, vrijedan je 6.618.000 kuna, od čega bespovratna sredstva Europske unije (Kohezijski fond) iznose 5.625.300 kuna, odnosno 85 posto. Riječ je o strateškom dokumentu koji je prijavila Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA, a u kojem uz Virovitičko-podravsku sudjeluju još četiri slavonske županije. Prometni master plan izradile su tvrtka UMiUM d.o.o. iz Zagreba, Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, PNZ svetovanje projektiranje d.o.o. iz Ljubljane, dok je Razbor d.o.o iz Zagreba bio zadužen za savjetodavne usluge.

Na završnoj konferenciji projekt su predstavili župan virovitičko-podravski, Igor Andrović, Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ te Ivica Perica, vlasnik i direktor tvrtke UMiUM. Završnoj konferenciji nazočili su i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, Josip Miletić, zamjenik osječko-baranjskog župana, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin sa suradnicima, predstavnici Brodsko-posavske županije, predstavnici tvrtki uključenih u projekt i drugi. Župan Igor Andrović zahvalio je svima uključenima u projekt i naglasio važnost master plana kao temeljnog dokumenta koji definira potrebe i rješenja u prometnom sustavu na području pet slavonskih županija.

Vjerujem da će ovaj Masterplan prometa poboljšati prometnu dostupnost cijelog našeg područja kroz razvoj učinkovitog prometnog sustava. Naših pet slavonskih županija ima zajedničke prometnice koje u budućnosti želimo financirati, kao i one prometnice koje su svakoj od naših županija posebno važne. Masterplan je temelj upravo za sve te buduće ceste, dionice, pruge, prometnice koje će se financirati u budućnosti iz raznih izvora – rekao je župan Igor Andrović.

Pohvalio je partnere koji su sudjelovali u projektu rekavši kako se projektom pokazalo partnerstvo jedinica regionalne samouprave i drugih relevantnih dionika koji su osigurali informacije o potrebama povezivanja i sjajne prometne infrastrukture, ali i koordinirano planiranje održivog prometnog sustava.

Cilj Projekta bio je postizanje učinkovitog i održivog prometnog sustava na prostoru Istočne Hrvatske. Sam masterplan uključuje razdoblje od 2020. do 2030. godine te ima za cilj procijeniti i definirati buduće mjere (infrastruktura, rad i organizacija) u sektoru prometa, vezane za međunarodni i unutarnji promet u svim prometnim segmentima, neovisno o izvoru financiranja.

Ivica Perica, vlasnik i direktor tvrtke UMiUM, koja je radila na izradi masterplana objasnio je kako je samim masterplanom analizirano jako puno aspekata, od javnog prijevoza u većim sredinama do ruralnog prijevoza i ostalih bitnih elemenata na području pet slavonskih županija.

Riječ je o dokumentu koji bi trebao biti pokretač gospodarskog razvoja i kao takvog ga treba i gledati. Kroz njega su definirani ciljevi i mjere koje se anticipira postići do 2030. godine. Putem masterplana je također razvijen i prometni model, a koji je jako bitan alat za daljnji razvoj projekata – kad se rade studije izvedivosti, jako je bitno potvrditi smislenost neke investicije, odnosno projekta i samim time je jako bitno uzeti taj model kao polazišnu točku. Dakle, prilikom bilo kakvih daljnjih razvoja, strategija i projekata važno je prvo se osvrnuti na predmetni masterplan da ne bude samo „mrtvo slovo na papiru“ nego da stvarno bude odrednica i smjernica daljnjeg razvoja prometa u ovoj funkcionalnoj regiji – rekao je Ivica Perica.

Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu, odjela zaduženog za provedbu projekta, upoznao je okupljene s kronologijom i sve što je u okviru projekta ostvareno. Od prometnog masterplana partneri imaju velika očekivanja. Županica požeško-slavonske županije Antonija Jozić, kaže kako je riječ o dokumentu koji identificira sve prometne infrastrukture, a promet je, smatra, jedan od temelja za gospodarski razvoj.

U tom smislu prometni masterplan je i te kako važan dokument koji će pridonijeti daljnjem gospodarskom razvoju deprimiranih područja kao što je Slavonija. I Virovitičko-podravska i Požeško- slavonska županija imaju zajedničku bolnu točku, a to je prometna povezanost naših gradova koji su sjedište županija s prometnicama tj. autocestama. Zajedno rješavamo to pitanje izgradnjom brze ceste od Virovitice prema Bjelovaru i dalje prema autocesti. Grad Požega želi spoj s autocestom. To su ogromni projekti za koje se nadamo da će se sredstva osigurati u financijskom planu Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta i koji su ključni i važni za daljnji gospodarski razvoj ove dvije županije – smatra Antonija Jozić.

Projekt je za Vukovarsko-srijemsku županiju otkrio potrebu dodatnog ulaganja u važan potencijal, a to je željeznički i riječni promet. Župan Damir Dekanić u prometnom masterplanu vidi dokument koji će županijske planove pet slavonskih županija učiniti kompatibilnim i omogućiti da se njihovi pojedinačni planovi nadopunjuju i tako izgradi smislen i održiv prometni sustav za budućnost, kazao je.

Ono što je specifično za Vukovarsko-srijemsku županiju je inzistiranje na oživljavanju prometa željeznicom, na pravcu koji je nekad bio žila kucavica ovog dijela, ali je nažalost tijekom ratnih događanja to prestao biti. Riječ je o rekonstrukciji pruge i inzistiranju na iločkoj transverzali, slavonskoj transverzali i riječnim putevima, konkretno izgradnji luke Vukovar i drugima. Specifičniji smo u odnosu na druge županije, ali svoje puteve i pravce želimo nadopuniti s onima koji dolaze iz županija uključenih u ovaj projekt – smatra župan Damir Dekanić.

Zajedničko rješavanje prometne problematike važno je i zbog razvoja prometnih studija, ali i pitanja razvoja gospodarstva, rekao je Josip Miletić, zamjenik osječko-baranjskog župana. Pohvalio je suradnju svih partnera i tvrtki uključenih u projekt.

– Ova problematika važna je i za komunikaciju i putovanje našeg stanovništva. Uvjeren sam da ćemo zajedničkim naporima dodatno osnažiti Slavoniju i Baranju i unaprijediti naše županije kako bi stanovništvo ovdje bolje živjelo. Čestitam svima na sudjelovanju na projektu i uvjeren sam da ćemo nastaviti kvalitetno surađivati – rekao je Miletić. (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Skip to content