Tekstilni otpad – sirovina za redizajniranje i izradu novih odjevnih predmeta: Virovitičanka Marina Šurkalović kreativnost je pretočila u zanimljiv hobi

Pravilno razvrstavanje otpada mali je doprinos koji svatko od nas može dati u cilju očuvanja okoliša, a odvajanje otpada po vrstama olakšava njegovu kasniju obradu te sprječava stvaranje novog otpada. Uoči stupanja na snagu Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom (1. studenog), Grad Virovitica započeo je s informiranjem građana na temu otpada te je u tijeku izrada letka s najbitnijim informacijama u svrhu pravilnog razvrstavanja otpada.

Najveći problem je nerazvrstavanje otpada jer većina građana i dalje sav otpad baca u komunalni, a obvezni smo uvesti sustav održivog gospodarenja otpadom jer smo u odnosu na to pitanje preuzeli obveze pristupanjem EU. Stupanjem na snagu predmetne Uredbe, u cijeloj Hrvatskoj postaje obvezno odvojeno prikupljanje otpada, a jedinice lokalne samouprave imaju rok od tri mjeseca da donesu odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada.

Da je otpad puno više od smeća i da to mogu biti i vrijedne sirovine za daljnju preradu, jako dobro zna Virovitičanka Marina Šurkalović (37) koja otpad, u ovom slučaju tekstil, koristi kao sirovinu za redizajniranje te izradu novih odjevnih predmeta. Naime, Marina je svoju kreativnost pretočila u zanimljiv hobi: upotrebom starih materijala, mnogima na prvi pogled neiskoristivih, izrađuje nešto sasvim novo. Primjerice, ova majka dvije djevojčice neće baciti staru odjeću koju nitko ne nosi, već će od nje napraviti unikatnu i zanimljivu torbu, ceker za trgovinu pa čak i nakit.

20171024 134349

– Talent i kreativnost pokupila sam od bake i tete. To nam je u krvi, što vidimo, to i napravimo, kaže Marina koja je inače zaposlenica Hrvatske lutrije.

Materijali koje koristi su stara odjeća, boce, staklenke, češeri, školjke… Marina katkada i kupi nešto, ali ističe da joj je draže iskoristiti nešto što već ima i što se više ne koristi.

– Sve se može iskoristiti ako netko ima želju i volju, a tu je i mašta da odradi svoje. Ono što se da reciklirati, u našoj se kući i iskoristi. Ako nešto mogu sama napraviti to neću kupovati, kaže Marina koja svoj zanimljiv hobi nije unovčila. – Ovo radim iz svog osobnog zadovoljstva, za obitelj i prijatelje. Jednostavno to volim, zaključuje Marina.

Priču o Marini Šurkalović pročitajte u novom broju Virovitičkog lista…

Skip to content