Tehnološko-inovacijski centar u Virovitici: Uz pomoć suvremene opreme i istraživanja omogućit će kvalitetniju proizvodnju i konkurentnije domaće proizvode

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku (u trenutku potpisivanja Poljoprivredni fakultet u Osijeku) i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku. Istraživačka struktura koju nudi TIC ima za cilj dugoročan razvoj poljoprivrede i gospodarstva ne samo na području Virovitičko-podravske županije, već i šire.

Djelovanje TIC-a bit će važno za pojedinu regiju pri stvaranju strategija proizvodnje i maksimalnog iskorištavanja resursa, kako svog znanja, tako i svojih tehnologija. TIC će nuditi važeća i prihvaćena istraživanja koja će biti iskoristiva za poljoprivredne strategije i smjerove u tom sektoru – kaže ravnateljica TIC-a Ivana Nemet.

TIC će usmjeriti svoje djelovanje na dva odjela istraživanja: Prehrambeno-tehnološki odjel i Poljoprivredni odjel te odsjeke za mlijeko, med i ljekovito bilje. Moderna laboratorijska oprema i kvalitetan kadar bit će na raspolaganju ne samo akademskoj zajednici i istraživačima, već i poljoprivrednicima, gospodarstvenicima, javnim ustanovama, odnosno svima koji bi od usluga TIC-a mogli imati koristi. Od analize meda, mlijeka, ljekovitog bilja pa sve do savjetodavnih usluga, primjerice, gdje je bolja ispaša za pčele, kako povećati kvalitetu ljekovitog bilja i proizvesti vrhunsko eterično ulje, usluge TIC-a razvijat će se u skladu s potrebama tržišta.

Djelatnost će ići u skladu sa zahtjevima gospodarstvenika, poljoprivrede i tržišta. Naručena je velika paleta uređaja, dovoljna za kvalitetan početak. Vjerujemo da ćemo u prvoj godini dana otkriti koje su to potrebe na tržištu i u skladu s njima provoditi istraživanja i analize. Ovaj centar omogućit će poljoprivrednicima u budućnosti i potrebnu akreditaciju njihovih proizvoda – kaže Ivana Nemet.

TIC uključuje i posebnu laboratorijsku i proizvodnu opremu, koja je raspoređena na tri odsjeka: med, mlijeko i ljekovito bilje. Ujedno, nabavljena je i oprema za terenski rad, posebno za područje meda.

Izdvojili bismo samo neke od uređaja: postrojenje za proizvodnju eteričnog ulja, Soxhlet aparaturu s vodenom kupelji za određivanje masti, spektrofotometar, konduktometar, mikroskope, polarimetar, uređaj za određivanje vlakana, uređaj za mjerenje polifenola i klorofila, termohigrometar. U ovoj fazi naručena je oprema za normalno funkcioniranje svakog laboratorija, od laboratorijskog posuđa do perilica, uređaja za pranje i dezinfekciju – ističe ravnateljica koja kaže kako rad na ovakvim uređajima omogućava mnogobrojne smjerove koji će odrediti kasniji razvoj svakog od odsjeka.

Uz analitički i istraživački dio, TIC će igrati važnu savjetodavnu i edukacijsku ulogu u budućnosti. Danas se ovaj novi i moderni centar može pohvaliti posebnom, modularnom konferencijskom dvoranom koja može primiti i to 350 ljudi.

Cijeli TIC sagrađen je tako da omogućava okupljanje velikog broja sudionika u svoj prostor, a posebnost je konferencijska dvorana koja se po potrebi može pretvoriti u tri zasebne cjeline, odnosno prostora. I kao cjelina, ali i kao tri zasebna prostora, nudi zasebnu zvučnu izolaciju i potrebnu audio opremu za svaki od njih, pa se istovremeno ovdje mogu odvijati tri potpuno neovisna događaja. Orijentiramo se, dakle, i na provedbu edukacija, seminara i konferencija, po potrebama poljoprivrednika, ali i drugih sudionika i korisnika. Naravno, svi događaji odvijat će se sukladno epidemiološkoj situaciji – poručuje Ivana Nemet.

Uspostavljanjem infrastrukture i laboratorijske opreme, odnosno početkom rada, postavit će se osnovni preduvjeti za povezivanje s projektnim partnerima i osmišljavanja smjera u kojem će razvijati suradnju: odabir kulture, ciljanih spojeva, implementiranje u stvarnu proizvodnju i slično.

Ove godine planiraju istražiti mogućnost koje pružaju istraživanja putem fondova i projekata kako bi dodatno proširili područje svoga rada, poboljšali postojeće odsjeke i još bolje pratili potrebe i zahtjeve poljoprivrednih gospodarstvenika.

Trajni cilj nam je upotpunjavati svoju uslugu i raditi primjenjiva istraživanja po kojima možemo biti poznati i diljem Europe – poručuju iz TIC-a, u kojem će raditi stručnjaci i znanstvenici kako bi kroz primijenjenu znanost pridonijeli razvoju gospodarstva i poljoprivrede. (www.icv.hr, foto: Matija Rođak)

Skip to content