Tehnička škola Virovitica partner u projektu “I ja znam, i mene se pita!”: Program osnaživanja učenika za aktivniju participaciju u školi i lokalnoj zajednici

Nakon uspješnog projekta ”Sretno dijete” – programa prevencije nasilja učenjem socioemocionalnih vještina djece, mladih i učitelja Tehničke škole Virovitica i Foruma za slobodu odgoja 2016. godine, u kojemu je educirana prva generacija vršnjačkih medijatora, izvannastavna aktivnost vršnjačka medijacija nastavlja se svake nastavne godine.

Vršnjački medijatori educiraju učenike prvih razreda o komunikaciji, sukobima, potrebama i koracima medijacije, a zainteresirani učenici dodatnom edukacijom postaju vršnjački medijatori.

Stoga učenike i djelatnike Tehničke škole Virovitica veseli partnerstvo u novom  projektu Foruma za slobodu odgoja i škole partnera X. gimnazije ”Ivan Supek” iz Zagreba, koji je dobio financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Glavni je cilj projekta osnažiti učenice i učenike za detektiranje problema u školskoj i lokalnoj zajednici te predlaganje, osmišljavanje i provođenje projektnih rješenja s ciljem učeničkog aktivnog sudjelovanja u školskoj i lokalnoj zajednici.

Predviđeno trajanje projekta je do 30. studenog 2020.. U sklopu projekta planirano je sudjelovanje deset učenika (15 – 17 godina) u fokus grupi na temelju čijeg će izvještaja edukacija učenika Tehničke škole Virovitica biti prilagođene njihovim potrebama, dvadeset učenika iz 2. i 3. razreda sudjelovat će u dvodnevnoj edukaciji na kojoj će se osnažiti za upravljanje odlukama, vođenju konstruktivnih dijaloga i provedbu projekata na razini škole i u lokalnoj zajednici, te uz pomoć Forumovih stručnjakinja osmisliti minimalno dvije projektne inicijative na razini škole ili u lokalnoj zajednici.

Jednako tako, osmišljene ideje i inicijative provodit će se uz podršku školskih kordinatorica te stručnjakinja FSO-a, uz dodatno uključenje dvadeset i više učenika u radionice i inicijative. U studenom će učenici predstaviti svoje projekte na Okruglom stolu s pedesetak sudionika iz partnerskih i ostalih škola.

(www.icv.hr, Tehnička škola Virovitica)

Skip to content