Svečanom sjednicom obilježen Dan Virovitičko-podravske županije, premijer Plenković: Sve brze ceste realizirat ćemo kroz nekoliko godina

Svečanom sjednicom Skupštine Virovitičko-podravske županije danas (petak) je proslavljen Dan Virovitičko-podravske županije. Ovogodišnja svečana sjednica održana je u Rustikalnoj dvorani u Višnjici, a nazočio joj je, uz brojne druge uzvanike i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Sve prisutne na početku je pozdravio predsjednik Županijske skupštine Dinko Begović, koji ih je proveo kroz povijest ovog područja, od prvog spomena županije u 13. stoljeću, preko uloge VPŽ u obrani Domovine, do danas, kada se ona trajno mijenja zahvaljujući i sredstvima EU.

Sa svojih 13 općina i tri grada Virovitičko-podravska županija u ovih je 30 godina proživjela brojne promjene na gospodarskom i društvenom planu. Od 1993. godine održano je 169 sjednica županijskih skupština i više od 2400 točaka dnevnog reda, a kroz županijsku vijećnicu prošlo je preko 420 vijećnika i zamjenika. U svojih osam mandata, Županijska skupština kao predstavničko tijelo bila je i ostala aktivni čimbenik ovog razvoja donoseći brojne odluke na korist svih žitelja – rekao je D. Begović.

IMGL4608

KRUCIJALNA BRZA CESTA

U svom govoru župan Igor Andrović se osvrnuo na 30 godina postojanja Virovitičko-podravske županije i podsjetio na promjene koje su prvo Hrvatska, a zatim i ovo područje prošli u tom periodu: međunarodno priznanje, obrana teritorija u nametnutom ratu, članica UN-a, NATO-a i punopravna članica Europske unije, euro kao službena valuta, ulazak u Schengen…

U svim sektorima naše izravne nadležnosti; školstvu, zdravstvu, socijali, brigom o prirodnoj i kulturnoj baštini, turizmu, sportskoj infrastrukturi, sustavom županijskih cesta i prostornom planiranju, napravljeni su veliki i itekako vidljivi iskoraci. Danas dajemo pozitivan i potvrdan odgovor jednoj od najvećih reformi u području školstva – cjelodnevnoj školi. Od 4. rujna, učenici četiriju naših škola započinju školsku godinu kao godinu velikih promjena. Te škole bit će obnovljene, suvremeno opremljene, a učenici će dobiti mogućnost drugačijeg modela odgoja i obrazovanja, učenja i poučavanja, model koji smo dosad mogli vidjeti samo u drugim državama članicama Europske unije – rekao je, između ostalog, župan Igor Andrović i dodao kako se nastavljaju ulaganja u sustav obrazovanja, uz značajnu pomoć Vlade RH.

IMGL4660

Istaknuo je da se za razliku od prije 30 godina, kada su prioritet bili projekti uvođenja telefonije i telefonskih priključaka, investicije danas odnose na projekt širokopojasnog interneta, da u odnosu na nekad, kada su jedini projekti bili uvođenje osnovne komunalne infrastrukture, danas Županija ulaže u sustave navodnjavanja, Centar za pametnu poljoprivredu, geotermalni potencijal te obnovu dvoraca kao važnog dijela kulturne baštine. Ulaže se u zdravstvo, nove vrtiće i škole, a župan je naglasio i niz mjera i potpora kojima pomažu školarcima, studentima, umirovljenicima.

Govorio je i o standardu koji, kaže, iz godine u godinu raste, zahvaljujući potpori Vlade RH, ali i uspješnoj suradnji s gradovima, općinama, kao i drugim županijama, ustanovama, tvrtkama…

Niz je većih i manjih projekata koje realiziramo zajedno s Vladom RH, kao i sa općinama i gradovima na području cijele naše županije, pa tako i danas moram spomenuti naš krucijalan projekt brze ceste, čija izgradnja je započela ove godine. Budući da za njenu realizaciju imamo podršku Vlade RH i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, vjerujem da ovaj projekt više nitko ne može zaustaviti. Bilježimo stalan pad broja nezaposlenih osoba, porast broja zaposlenih, kao i rast prosječne neto i bruto plaće. To je prije svega zahvaljujući našim gospodarstvenicima, njihovom ulaganju u ljude, u nove tehnologije, i zbog toga zahvaljujem našim poduzetnicima i poljoprivrednicima, jer zahvaljujući njima, i povlačenju novca iz EU fondova, bilježimo pozitivne ekonomske pokazatelje – rekao je župan te zahvalio svima koji su u ovih 30 godina svojim radom i iskustvom doprinijeli razvoju i napretku županije.

IMGL4732

Dan županije čestitao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Josip Đakić, podsjetivši na stotine civila i branitelja iz Virovitičko-podravske županije koji su svoje živote dali za stvaranje Republike Hrvatske.

Govoreći u kontekstu modernih izazova, spomenuo je i one klimatske, napomenuvši kako se ova županija, kao i druge, iz pomoć ministarstava i stručnih timova treba okrenuti prevenciji i iznalaženju kvalitetnih rješenja za na tom planu.

Sretan sam i zadovoljan da danas s vama uz sve projekte koji su odrađeni, u društvu svih nas koji zajednički radimo i stvaramo neke nove slike ove županije koje s ponosom možemo poslati ne samo u cijelu domovinu, već i cijeli svijet – rekao je J. Đakić.

IMGL4794

Čestitkama u povodu Dana županije pridružio se i premijer Andrej Plenković. U uvodnoj riječi naglasio je važnost decentralizacije koja je konkretno utjecala i na područje Virovitičko-podravske županije.

REALIZIRALI VIŠE OD 300 MILIJUNA EURA

Iz tog razloga, od 2017. do 2022. godine prihod VPŽ rastao je gotovo za 80 posto. Tu smo politiku decentralizacije materijalizirali i kroz zakonski okvir koji omogućuje veće prihode našim županijama, gradovima i općinama, a koje potom mogu konkretnije realizirati svoje ciljeve. Svih pet slavonskih žuapnija dio su našeg Projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Ovdje ste realizirali više od 300 milijuna eura, što je sjajno postignuće, a u narednom periodu planiramo dati Gradu Virovitici, kao sjedištu županije, na raspolaganje dodatnih 18 milijuna eura – rekao je premijer.

Istaknuo je kako je u posljednjih nekoliko godina Vlada radila na dva paralelna procesa, a to su realizacija onih stateških ciljeva koji su dogovoreni s lokalnim akterima, dok je drugi bio odgovor na ekonomsku, financijsku, socijalnu krizu te rješavanje pitanja elementarnih nepogoda. Izdvojio je prometnu povezanost kao jedan od najvažnijih strateških infrastrukturnih projekata Vlade danas.

Hrvatska je povezanija, ulaže se u cijelu infrastrukturu, zračne i pomorske luke, ceste. Jučer (četvrtak) smo potpisali ugovor za posljednjih 5 kilometara koridora V c, koji će integrirati Baranju u mrežu autocesta. Do Uskrsa će biti gotova autocesta Lekenik-Sisak, 18. rujna će biti probijena druga cijev tunela Učka. Istarski poluotok potpuno je intergriran. Radovi traju na cesti od Farkaševca do Bjelovara; a počela je treća etapa ceste prema Virovitici. U sljedećih nekoliko godina ćemo završiti tih nekoliko brzih cesta koje nedostaju, kako bi mreža cestovne infrastrukture bila kompletirana. Nakon cesta, ostaju nam ulaganja u željeznicu, dosad najveća investicija – poručio je premijer.

U povodu početka nove školske godine, najavio je kako je pred Hrvatskom razdoblje najvećih ulaganja u obrazovnu strukturu.

Iz osnovnog dijela plana Nacionalnog oporavka i otpornosti (NPOO), uključujući aneks koji je jučer (četvrtak) usvojen na Vladi, kao i dijelom sredstava iz višegodišnjeg financijskog okvira, izdvojeno je oko 1,7 mlrd eura za škole, sportske dvorane i vrtiće. Cilj nam je jednosmjenska nastava u cijeloj Hrvatskoj, a ovaj program cjelodnevne nastave pokazat će se dobrim za obitelji i djecu, koja će imati više sadržaja u samoj školi – istaknuo je premijer.

Svečanoj sjednici su, između ostalih, nazočili i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, saborska zastupnica Vesna Bedeković, zastupnici u EU parlamentu Sunčana Glavak, Karlo Ressler i Tomislav Sokol, županica karlovačka Martina Furdek – Hajdin, župan osječko-baranjski Ivan Anušić, koprivničko-križevački Darko Koren, bjelovarsko-bilogorski Marko Marušić i vukovarsko-srijemski Damir Dekanić, državni tajnici Sanja Bošnjak, Tugomir Majdak i Tomislav Družak, ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić, gradonačelnici Virovitice Ivica Kirin i Orahovice Saša Rister, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac, načelnici općina s područja Virovitičko-podravske županije, predstavnici regionalne i lokalne samouprave, vijećnice i vijećnici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, predstavnici državnih uprava, gospodarskih i obrtničkih komora, vjerskih zajednica, udruga proizašlih iz Domovinskog rata i brojni drugi.

U znak zahvale za rad, trud, rezultate i uspjehe koje su ugradili u društvo, VPŽ je dodijelila i nagrade zaslužnima. Tko su ovogodišnji laureati, možete vidjeti OVDJE.

Svečanost sjednice prekrasnim nastupom uveličao je Stjepan Lach.

(www.icv.hr, mp, mlo, vpz.hr, foto: K. Toplak, virovitica.hr)

Skip to content