Svečano obilježena 24. obljetnica oslobođenja Jasenaša, prvog oslobođenog naselja u Domovinskom ratu

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Svečano, dostojanstveno i s vjerom u srcu uz pokroviteljstvo Grada Virovitice, a u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike klub „Sokol“ Milanovac obilježena je 24. obljetnica oslobođenja Jasenaša.
Već na svetoj misi koja je za poginule hrvatske branitelje služena u Župnoj crkvi blaženog Alojzija Stepinca u Milanovcu župnik vlč. Josip Homjak govorio je o žrtvi koju su hrvatski branitelji podnijeli u Domovinskom ratu zatraživši od svojih župljana da to ne zaborave i pomole se za njih. Nakon sv. Mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće i svijeće na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Milanovcu. Nakon tog po tradiciji branitelji su krenuli u Jasenaš gdje je na prostoru ispred mjesnog doma održana centralna svečanost.
Na svečanosti u ime organizatora prisutnima se je prvi obratio predsjednik Udruge Kluba „Sokol“ Milanovac Zvonko Kožnjak te predsjednik Vijeća mjesnog odbora Jasenaš Vladimir Glumbić koji se je u ime mještana Jasenaša zahvalio braniteljima. Branitelje su pozdravili i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin naznačivši branitelje kao jedinu grupaciju koja danas pokazuje zajedništvo što se osobito osjetilo na proslavi Oluje u Kninu, ali i danas u jasenašu. Župan Tomislav Tolušić naglasio je da je došao kao Virovitičan zahvalivši se ljudima koji su obranili naš grad dok je saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić uz čestitke na razboritosti i ljubavi prema domovini naznačio značaj da se ova istina prenese na buduće generacije kako neki pisci lažne povijesti ne bi ukaljali ono što je časno učinjeno.
Da podsjetimo, iako naoružani samo pješačkim naoružanjem koje su često činile i lovačke puške donesena je Odluka o napadu na Jasenaš kako Virovitica ne bi doživjela sudbinu Pakraca i drugih gradova koji su u to vrijeme bili u velikoj mjeri opkoljeni od strane neprijatelja. Akcija je započela ujutro u 5 sati i ponajviše zbog faktora iznenađenja oko 17 sati je bila završena, a neprijatelj potjeran. U akciji bilo i ranjenih od prvog ranjenog Drage Acmana oko 7 sati do ranjavanja pet ljudi u oklopnom vozilu “Mikeš”. Oslobođeno je oko10 kilometara teritorija što je u to vrijeme bilo presudno za kasnije oslobođenje karaula, tj. graničnog prijelaza Terezino Polje i virovitičke vojarne koja je oslobođena već 17. rujna 1991. godine kao i za kasniju akciju “Otkos 10″ jer je ona pokazala da je neprijatelj pobjediv. Prema poznatim podacima Jasenaš je bio prvo oslobođeno naselje u Domovinskom ratu koje nakon oslobođenja više nije palo u ruke neprijatelja. misa milanovac crkvamilanovac spomen obiljezjejasenas 2

Skip to content