Svečana sjednica Županijske skupštine povodom Dana Virovitičko-podravske županije

Svečana sjednica skupštine Virovitičko-podravske županije održana je danas povodom Dana Virovitičko-podravske županije. Nazočni su, između ostalih, bili brojni uvaženi gosti: potpredsjednik Hrvatskog sabora Tomislav Čuljak, saborski zastupnik i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, saborski zastupnici Milijan Brkić, Josip Đakić, Tomislav Ivić, Sandra Petrović, Vladimir Šeks i Tomislav Žagar, župani hrvatskih županija, Marijan Aladrović (Požeško-slavonska), Božo Galić (Vukovarsko-srijemska), Danijel Marušić (Brodsko-posavska), župan mađarske županije Baranya Tiffan Zsolt, predsjednik HSS-a i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, predsjednici županijskih skupština, ravnatelji institucija gradonačelnici, načelnici… Svečanu sjednicu skupštine Virovitičko-podravske županije uz pozdravni govor otvorio je njen predsjednik Josip Novogradec.

Župan Tomislav Tolušić nazočnima se obratio karakterističnim govorom, kojim je predstavio županiju u 2017. godini:

03.09.2017, proslava dana Virovitičko-podravske županije, županije koja je u zadnje 4 godine, znači od 2013 do 2017, prva u Hrvatskoj po privlačenju sredstava iz fondova Europske unije.

Vidi se to na svakom koraku. Gosti koji pristižu iz Zagreba voze se novom autocestom ali i naši prijatelji iz slavonskih županija nisu u lošijem položaju. Brza cesta povezuje Virovitičko-podravsku županiju i sa Osijekom i sa Vukovarom i sa Ilokom.

Neki od gostiju su čak došli i vlakom jer nakon rekonstrukcije pruge ZAGREB KOPRIVNICA VIROVITICA OSIJEK i uvođenja ultramodernih brzih vlakova gotovo da nema potrebe trošiti vrijeme na vožnju autom. Vlak je uvijek brži, to svi znamo. Malo je onih koji se sjećaju da je 2012. godine ta pruga skoro ukinuta. Spasilo ju je jedno obično teleportiranje.

Lijepo je voziti se novim cestama ali i oni koji se voze starom podravskom magistralom kroz županiju imaju što vidjeti. Pogotovo oni koji se voze kroz naša sela. Rujan je, poljoprivredni radovi su u punom jeku, seljaci su na poljima, njivama, u voćnjacima i vinogradima. Sela ponovo žive, osjeća se polet i zadovoljstvo a očito je i puno bolja financijska situacija.

Potpuna suprotnost onome što je bilo prije pet godina kada je velika suša pogodila SLAVONIJU a uz sušu pogodile su je i bizarne odluke vladajućih koji su u vrijeme najveće suše stopirali projekte navodnjavanja, promijenili zakone u korist krupnog kapitala, zaboravili na male ljude od kojih žive. Velik broj seljaka je propao, skupi krediti i loše organizirano tržište učinilo je svoje i mnogi OPGI stavili su ključ u bravu. Preostali dio se udružio sa županijom i zajedničkim snagama, voljom i pameću, uz malu pomoć države i veliku pomoć europskog novca učinili su konkurentnom i profitabilnom poljoprivrednu proizvodnju, uložene su stotine milijuna u sustave navodnjavanja, mini mljekare, prerađivačke kapacitete i danas, nakon 5 godina i nakon 20.000 ha navodnjavanih površina u županiji selo živi punim plućima. Općine uz DRAVU kao što su Sopje, Lukač, Gradina, Čađavica, danas, 2017. godine jedne su od najbogatijih i najuspješnijih općina u državi. A još prije 5 godina, 2012, neke od njih bile su u opasnosti da ih se ukine jednim potezom pera.

Na svečanu sjednicu dolaze i mnogi gospodarstvenici. Osim naših starih tvrtki kao što su TVIN, VIRO, EUROVOĆE ILI PP ORAHOVICA vidim i puno novih lica. To su predstavnici tvrtki koje su u zadnjih par godina otvorile svoje pogone u ovoj županiji. Mnogi ih pitaju zašto su odlučili investirati baš tu, u Virovitičko-podravsku županiju? Da li Zbog gotovih poduzetničkih zona, brze i efikasne nebirokratizirane uprave, da li zbog dobre prometne povezanosti? Njihov odgovor je Zbog svega toga ali najviše zbog iznimno kvalitetne i obrazovane radne snage svih razina obrazovanja.

Županijska mantra da razvoj gospodarstva direktno ovisi o ulaganju i kvaliteti obrazovnog sustava konačno se pokazala kao istinita. Sve osnovne i srednje škole u županiji su nove ili potpuno obnovljene, bez iznimke da li je to Virovitica ili Nova Jošava, Slatina ili Veliki Rastovac. Ulaganja u opremu, u ljude, u edukaciju i stručno usavršavanje vraćaju se stostruko, novim radnim mjestima i zadovoljnim poslodavcima. Visoka škola za management u turizmu i informatici postala je jedno moderno europsko veleučilište sa 10ak smjerova i upravo je ove, 2017. godine upisalo svog desettisućitog studenta. Gospodarstvo je potpuno inkorporirano sa znanošću i obrazovanjem, nadopunjuju se i međusobno se jačaju. Zone su pune inkubatora, tehnoloških i inovacijskih parkova ali i niza razvojnih centara velikih europskih tvrtki.

Svečanoj sjednici nazoči i velik broj stručnjaka iz energetskog sektora. Dio njih će iskorisititi svoj boravak ovdje da obiđu istočni dio županije, prije svega Orahovicu i okolicu, koji su postali pravo energetsko čudo, mikroregija koja je poznata diljem Europe po svojim solarnim, vjetro, bio i drugim elektranama. A još prije 5 godina ova priča izazivala je podsmjeh i čuđenje.

Neki gosti došli su i koji dan ranije u želji da obiđu prirodne i turističke znamenitosti ovog kraja. U zadnjih nekoliko godina ova županija doživjela je pravi turistički boom. Velik dio zasluga za to pripada dobroj promociji ljepota bilogore i papuka, prekrasnoj rijeci dravi, stoljetnim slavonskim šumama, obiljem jezera i riječica ali i nizu novih turističkih objekata koji su uz pomoć županije i europskih fondova obnovljeni i spašeni od propadanja i pretvoreni u male ili velike boutige hotele. Možda najimpresivniji od svih je dvorac u Suhopolju, pravi turistički resort koji privlači klijentelu iz cijele EUROPE ali i dvorci u Kapeli ili Virovitici nisu ništa manje uspješni i jednako su posjećeni.

Ali dosta priče, pred novoizgrađenim kazalištem okupili su se svi pozvani gosti i vrijeme je da sjednica počne. Voditelj otvara sjednicu, pozdravlja prisutne i najavljuje hrvatsku himnu. Moram priznati da mi je duša malo mirnija kada vidim da hrvatska Vlada ponovo drži ruku na srcu.

 

03.09.2012, 12 sati i 31 minuta, svečana sjednica Virovitičko-podravske županije.

Poštovani potpredsjedniče Hrvatskog sabora gospodine Čuljak, uvaženi saborski zastupnici gospodine Đakiću, gospodine Karamarko, gospodine Brkiću, gospodine Šeks, gospodine Iviću, gospodine Žagar, gospođice Petrović, (bogme vas dosta ima danas),

Dragi kolege župani a posebno kolega TIFAN ŽOLT, župan mađarske baranja županije, dragi moji načelnici i gradonačelnici, vijećnice i vijećnici, drage moje djelatnice i djelatnici, svi nazočni a prije svega oni najbitniji, dragi stanovnici cijele VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE sve vas najsrdačnije i najtoplije pozdravljam i želim vam dobrodošlicu na svečanu sjednicu Virovitičko-podravske županije.

O našem radu u zadnjih godinu dana ne mislim previše govoriti. Sve što radimo, radimo za stanovnike ove županije, a ne za svečanu sjednicu. Naši projekti su vidljivi u svakom selu, u svakom gradu ove županije i učinjeni su na dobrobit i zadovoljstvo svih naših građana. Onima koji vjeruju u nas i naša djela slike i nabrajanja nisu potrebni a one koji sumnjaju i ne vjeruju neće razuvjeriti županov govor ili par slika na svečanoj sjednici.

Ono što ste slušali zadnjih nekoliko minuta bio je dio vizije razvoja Virovitičko-podravske županije, vizije budućnosti, vizije kako ova županija treba izgledati kroz 5 ili više godina.

Ta vizija je moguća ali da li će ona uistinu postati stvarnost ovisi o svima nama. I o pojedincu, i o županu, i o županiji i o državi.

Ono što vam ja mogu obećati i iza čega ja mogu sa apsolutnom sigurnošću stajati je to da ova županija, svi njeni ljudi i svi moji suradnici imaju svo potrebno srce, znanje, želju i htijenje da te snove pretvore u stvarnost.

Vladu i državu molim samo dvije stvari. Prva je da nam pomognu ako žele. I bit ćemo zahvalni na svakoj pomoći.

Druga je da nam ne odmažu ako nam već ne žele pomoći. Ako vam nismo po volji, ostavite nas na miru i ne pravite nam probleme, ne raskidajte nam ugovore, ne stopirajte nam projekte, ne ukidajte nam ceste i ne gasite nam pruge.

I ne tražite razumijevanje za sve to od nas, jer za gluposti razumijevanja nemamo.

I na kraju, dozvolite mi da se zahvalim onima koji skupa sa mnom uistinu žive ovu viziju o kojoj sam govorio i koji me, ako ponekad i posumnjam u ispravnost tog pravocrtnog smjera, redovito uvjere da je naprijed jedini put kojim ova županija može ići. Hvala svim mojim suradnicima i mojim djelatnicima na povjerenju koje mi daju ali i svim našim građanima čiju podršku imamo već dugi niz godina.

Dame i gospodo, dragi građani, Sretan vam dan županije.” – stoji u govoru župana Tolušića

Nazočnima se obratio i Tomislav Čuljak koji je uputio čestitku svim žiteljima županije povodom današnjeg dana, a pogotovo hrvatskim braniteljima. U sklopu svečane sjednice, izveden je prigodan kulturno-umjetnički program na kojem su nastupili grupa Flageolet, Antonija Domšić i Luka Relić, mladi umjetnici učenici Glazbene škole Jan Vlašimsky iz Virovitice.

Skip to content