Svečana sjednica Gradskog vijeća: Virovitica je danas uređen grad s jasnom vizijom za budućnost

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Virovitica je, osim što je prvak Hrvatske u privlačenju sredstava iz EU fondova danas ujedno moderan i uređen grad, grad koji je osjetljiv na potrebe svojih građana, pravi grad mogućnosti. Poruka je to s današnje (petak) svečane sjednice Gradskog vijeća koja je održana u Kazalištu Virovitica u povodu Rokova 2021. , tradicionalne manifestacije u okviru koje će kroz četiri dana bogatog programa Virovitica proslaviti 787. rođendan i blagdan sv. Roka, svog sveca zaštitnika.

Na sjednici su uz domaćina, gradonačelnika Ivicu Kirina sa suradnicima, nazočili i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ujedno i izaslanica predsjednika Vlade RH, saborski zastupnik i predsjednik HVIDRA-e te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Đakić, saborska zastupnica prof. dr. sc. Vesna Bedeković, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, ravnatelj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić, župan Igor Andrović sa suradnicima, počasni građani Grada Virovitice Vladimir Šeks i general pukovnik Mladen Markač, gradonačelnici i načelnici s područja Virovitičko-podravske županije, sudac Visokog kaznenog suda u Zagrebu Ivan Turudić, dobitnici javnih priznanja, predstavnici institucija i ustanova te drugi uzvanici.

ZA DOBROBIT CIJELE ZAJEDNICE

Predstavljajući rezultate rada Gradskog vijeća u posljednjih godinu dana predsjednica Lahorka Weiss istaknula je kako je tijekom sjednica Vijeća doneseno niz odluka kojima se radilo na razvoju gospodarstva, poljoprivrede, obrazovanja, društvenih pitanja, odnosno razvoju svih segmenata u nadležnosti jedne lokalne samouprave.

Virovitica je danas uređen grad koji je osjetljiv za potrebe svojih građana i koji predstavlja grad mogućnosti, a one se, uz vlastita i sredstva iz EU fondova, mogu ostvariti i zahvaljujući zajedničkim naporima svih uključenih u donošenje odluka, rekla je.

Riječ je o gradu koji ima dobro razvijen kulturni, sportski i društveni život, o gradu koji ima viziju, sustav i strategiju i koji zna kako ide prema budućnosti. Prioritet u novom razdoblju, uz nastavak rada na započetim projektima je svakako naglasak na razvoju gospodarstva i novim radnim mjestima – rekla je predsjednica vijeća L. Weiss koja je svim sugrađanima i sugrađankama čestitala Dan grada. Sve posjetitelje koji će u Viroviticu stizati iz drugih krajeva pozvala da se s domaćinima ugodno osjećaju i uživaju u programu ovogodišnjeg Rokova. Čestitala je dobitnicima javnih priznanja koji su “trudom i zalaganjem oplemenili život našeg grada i postali primjer drugima.”

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je ostavila trag u poslovanju Grada, Virovitica je odradila sve započete projekte te nastojala maksimalno izaći ususret obrtnicima i gospodarstvu kako bi im tako ublažili štetu nastalu uslijed pandemije. Istaknuo je to u svom govoru domaćin, gradonačelnik Ivica Kirin, nabrojavši samo neke od projekata koji su obilježili period od Rokova do Rokova – izgradnju novog pročistača, otvorenje novog vrtića u Sv. Đurađu, novo Reciklažno dvorište, nova parkirna mjesta, završene energetske obnove škola i zgrada javnog sektora, ulaganja u komunalnu infrastrukturu…Predstavio je okupljenima mehanizme pomoću kojih u narednom razdoblju planiraju realizirati sve planirane investicije, a među kojima su Treća osnovna škola, nova Glazbena škola u Virovitici, kompleks s bazenom, novi Autobusni kolodvor…

Osobito me raduje što je danas Virovitica grad koji ima ono o čemu smo prije mogli samo sanjati. Uz aktivnosti koje su vezane uz rad gradske Uprave, primjetan je povećan interes i za gradnjom poslovno-stambenih zgrada iz domene privatnog sektora i gospodarstva. Za nešto više od dva tjedna počinje izgradnja spojne ceste Gajeva-Vinkovačka te uskoro i izgradnja hala u Poduzetničkoj zoni III koje će osigurati više od 100 novih radnih mjesta. Bez obzira na infrastrkturu koju gradimo, nama je gospodarstvo apsolutni prioritet. No projekt koji moramo izdvojiti i na koji naš grad i županija čekaju godinama je svakako brza cesta, čija se izgradnja na našem području očekuje već ove jeseni – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin koji je zahvalio građanima na povjerenju koje su mu ukazali i u novom mandatu i koji će, kaže, osigurati kontinuitet ulaganja potrebnih za razvitak grada. Zahvalio je svima koji su ove godine pokazali veliko srce za Petrinju i Sisak te dobitnicima javnih priznanja.

Virovitica danas ima Veleučilište, Dislocirani studij drvne tehnologije, Tehnološko-inovacijski centar, uskoro se očekuje otvorenje Centra za istraživanje u mljekarstvu. Riječ je o kapitalnim projektima koje Virovitica provodi u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom i koji su vrijedni više od 200 milijuna kuna. Za nove, vrijedne oko 300 milijuna kuna, dokumentacija je već spremna, naglasio je župan Igor Andrović, čestitajući gradonačelniku i svim okupljenima na ostvarenim rezultatima u proteklom periodu te Dan grada i blagdan sv. Roka.

POŽELJNA DESTINACIJA

Malo koja lokalna samouprava ovako marljivo skrbi o svom gradu. Virovitica je danas poželjna destinacija ne samo za Rokovo, već i kroz cijelu godinu. Upoznao sam puno mladih ljudi koji su došli i izvan županije i koji ovdje žele graditi svoj dom i život. Mi ne gradimo samo zgrade jer one nisu grad, grad su ljudi. Sve potpore tome služe, pomoći građanima, od izgradnje novog vrtića, navedenih planova za nove škole, besplatnih radnih materijala, cjelodnevnog boravka i nizu drugih pomoći kojima Virovitica izlazi ususret svojim sugrađanima. Gradska uprava skrbi i o ljudima treće životne dobi, a koji su nam ga ostavili grad u nasljeđe. Čestitke svima koji u tome sudjeluju. Želim da i dalje sanjate grad i 2030., a na nama je da radimo i dalje za dobrobit naše djece – poručio je župan.

Proslava 787. godine grada Virovitice važna je i u kontekstu drugih velikih obljetnica u modernoj hrvatskoj povijesti, u kojoj je Virovitica ostavila neizbrisiv trag. Rat za Hrvatsku počeo je u Virovitici, istaknuo je Vladimir Šeks, počasni građanin grada Virovitice, koji je naglasio važnost uloge ovog područja u svim segmentima hrvatske državotvornosti i vojno-redarstvenih akcija u Domovinskom ratu. Pobjedom u pravednom, osloboditeljskom ratu koji nitko ne može krivotvoriti udareni su temelji suverene Republike Hrvatske, a u najvažnijim vojno- redarstvenim operacijama, Bljesku i Oluji, istaknuti protagonisti bili su heroji, general pukovnik Mladen Markač i saborski zastupnik Josip Đakić, rekao je V. Šeks.

Čestitajući Virovitičanima važnu obljetnicu postojanja, rekao je kako su postignuti zavidni rezultati na području Virovitice i Virovitičko-podravske županije.

Vidljivo je da je sinergijom gradske i županijske vlasti, suradnjom sa saborskim zastupnicima, Vladom i ministarstvima nastala mudra politika kojom su ostvareni svi visoki rezultati za grad Viroviticu. To je temelj za još brži rast i razvoj – rekao je V. Šeks.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Josip Đakić izrazio je zadovoljstvo što Virovitica danas predstavlja „iskorak u napretku i stvaralaštvu“. Investicije kojih je mnogo i koje iz godine u godinu mijenjaju lice Virovitice i okolice omogućene su sinergijom lokalne i regionalne samouprave, Vlade i ministarstava kao i decentraliziranim sredstvima, rekao je. Virovitica je danas grad u kojem građani uz pomoć institucija, gradskih i županijskih službi mogu razviti sve svoje potencijale.

Drago mi je što dio tima uz čiju se pomoć lice Virovitice promijenilo u jedno moderno središte. Naravno, ima tu i problema, uspona i padova, ali stvaramo uvjete za nove, vrijedne projekte. U novom razdoblju, budući da smo znani i kao ‘slatki’ grad i grad koji je središte duhanske proizvodnje, veći razvoj trebala bi imati industrija i poljoprivreda – rekao je J. Đakić, naglasivši važnost brze ceste kao jedan od preduvjeta razvoja cjelokupnog gospodarstva na ovom području.

Virovitica je promijenila svoje lice zahvaljujući i 900 milijuna kuna vrijednim projektima koji su na ovom području ostvareni u posljednjih nekoliko godina. Tim riječima, čestitajući građanima Dan grada, pozdravila je okupljene ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Svojim vrijednim radom, znanjem i trudom posljednjih godina iskoristili ste značajna EU sredstva u iznosu od 900 milijuna kuna, a kada dodamo vrijedan trud VPŽ, svrstavate se u najvrijednije sredine u Republici Hrvatskoj. Na područje vaše županije uloženo je gotovo 2,3 milijarde kuna. Nisu to samo javni infrastrukturni projekti koji su podigli znanost, obrazovanje, zdravstvenu njegu, rad administracije i javnog sektora, već tu ulaze i sva ulaganja obrtnika, poduzetnika i poljoprivrednika. Pametno ste iskoristili sredstva, a vjerujem da ćemo zajedno, od Grada, Županije, ministarstava i Vlade nastaviti razvijati vaš grad – izjavila je N. Tramišak.

Pohvalila je ulaganja u domeni obnove kulturne baštine kojom su ne samo stvorene dodane vrijednosti već je, rekla je, Virovitica i Virovitičko-podravska županija na taj način sačuvala ono najvažnije – svoj indentitet.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su i javna priznanja pojedincima, društvima, klubovima, obrtnicima, koji su svojim trudom i zalaganjem zadužili Viroviticu za povijest. Više možete pročitati ovdje.

U okviru sjednice uzvanici su imali prilike uživati u dvije posebne glazbene čestitke Gradu za rođendan, a koji su ovaj put izveli upravo dobitnici javnih priznanja:  Mađarski ples broj 5 iz opusa Jonannesa Brahmsa koji je izveo Denis Špegelj na primu, u korepeticiji s Damirom Mihaljevićem na klaviru te uživati u nastupu najstarijeg živućeg učenika J. Vlašimskog, nagrađenog Ivana Kovačevića (95) koji je u korepeticiji s Damirom Mihaljevićem ganuo publiku izvedbama na svojoj violini.  (www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)

 

 

Skip to content