Suradnjom HPD-a “Papuk” i Učeničkog doma obilježeno 95 godina planinarstva virovitičkog kraja pod motom “Planinarstvo – stil i način života”

14. listopada davne 1928. godine održan je osnivački sastanak podružnice Hrvatskog planinarskog društva Zagreb u Virovitici, koja je dobila ime “Papuk” uglavnom zbog toga što je već postojala podružnica “Bilogora” u Bjelovaru, a odobrena su joj pravila 29. prosinca 1928. godine od velikog župana.

Upravo povodom obilježavanja 95 godina planinarstva virovitičkog kraja, u organizaciji HPD-a “Papuk” i Učeničkog doma Virovitica, sinoć (ponedjeljak) je u prostorijama Učeničkog doma održano interaktivno predavanje i otvorenje izložbe fotografija “Planinarstvo – stil i način života”.

Predavanja su ispred Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) održali Vladimir Juhaz, koji je okupljenima predstavio strukturu i područja djelovanja Hrvatske gorske službe spašavanja, te Damir Štefanac, pročelnik HGSS-a stanica Orahovica, koji je ukratko predstavio osobnu te dio zajedničke opreme HGSS-ovog tima.

U nastavku večeri predsjednik Hrvatskog planinarskog društva “Papuk” Mario Ripli nazočne je upoznao s poviješću planinarskog društva “Papuk”. Kroz zanimljivu prezentaciju i izlaganje približio je, koliko se to u zatvorenom prostoru i kroz prezentaciju moglo, što je to planinarenje, kako i na koji način početi s planinarenjem te pozvao sve zainteresirane da se učlane u jedno od brojnih planinarskih društava koje djeluju na području Hrvatske.

Za kraj, sve nazočne je pozdravila te izložbu otvorila ravnateljica Učeničkog doma Martina Tišljar koja je i sama članica HPD-a “Papuk”. Nakon razgledavanja izložbe, za sve prisutne upriličen je mali domjenak.

– Osnovni cilj organiziranja ovoga predavanja i izložbe je, osim promidžbe planinarstva, Planinarskog društva “Papuk” te djelovanja Hrvatske gorske službe spašavanja, približiti našim učenicima ovaj, svima dostupan, način rekreacije i tjelesne aktivnosti. Kako je u našem Domu jedan od posebnih programa kojeg provodimo s našim učenicima upravo “Prevencija hipokinezije” (prevencija slabokretnog načina života), ovom smo aktivnošću željeli obogatiti sadržaj Učeničkog doma te u suradnji s HPD-om “Papuk” u budućnosti organizirati nekoliko planinarskih ruta na području Virovitičko-podravske županije- istaknuli su iz Učeničkog doma Virovitica.

Kako i sama definicija kaže, planinarenje nije besciljno lutanje po brdima i osvajanje već osvojenih vrhova s kojih ćemo ionako ubrzo morati sići, već je planinarstvo način i stil života, čitav niz aktivnosti koje suvremenom čovjeku život čine ugodnijim, zanimljivijim i nadasve ljepšim.

– U nadi da ćemo barem jednom našem učeniku promijeniti trenutni sjedilački i slabokretni način života, pozivamo ovim putem i sve ostale učenike koji jučer nisu bili s nama, njihove roditelje i školske prijatelje da posjete ovu izložbu, kao i ostale građane koji svoj dolazak moraju najaviti ravnateljici Učeničkog doma Martini Tišljar ili predsjedniku HPD-a “Papuk” Mariju Ripliu. Izložba će biti otvorena naredna dva mjeseca u prostorima Učeničkog doma na adresi T. Masaryka 25 u Virovitici- dodali su.

(udv.hr)

Skip to content