Stručna prezentacija – Gradski perivoj u Virovitici – zaštita i obnova

Jučer je u velikoj izložbenoj dvorani Gradskog muzeja u Virovitici održana stručna prezentacija Kristine Lukačević na temu “Gradski perivoj u Virovitici – zaštita i obnova”.
Kristina Lukačević, studentica na Diplomskom studiju arhitekture i urbanizma u Zagrebu, ovu je temu obradila u sklopu izbornog kolegija Zaštita i obnova povijesnih perivoja, pod mentorstvom prof. dr. sc. Mladena Obada Šćitarocija, dipl. ing. arh.
1 1251181743Jučer je u velikoj izložbenoj dvorani Gradskog muzeja u Virovitici održana stručna prezentacija Kristine Lukačević na temu “Gradski perivoj u Virovitici – zaštita i obnova”.
Kristina Lukačević, studentica na Diplomskom studiju arhitekture i urbanizma u Zagrebu, ovu je temu obradila u sklopu izbornog kolegija Zaštita i obnova povijesnih perivoja, pod mentorstvom prof. dr. sc. Mladena Obada Šćitarocija, dipl. ing. arh.
Riječ je o istraživačkom radu utemeljenom na znanstvenim metodama, koji sadrži analize dosadašnjih istraživanja i postojeće dokumentacije o perivoju, analize postojeće povijesne građe, te sažeto i jasno tumači načine provedbe zaštite i obnove virovitičkog perivoja utemeljene na suvremenoj europskoj metodologiji zaštite i obnove povijesnih perivoja.

2 1251181743Gradski perivoj je nacionalna baština i dio nacionalnog identiteta koji je 1962. godine zaštićen kao spomenik kulture, a 1995. godine sadržavao 76 biljne vrste od kojih je 51 autohtona, ali bilo je i 26 oštećenih i 63 bolesne jedinice. Od tada je došlo do nekih izmjena, pa bi bilo nužno ponoviti istraživanje istaknuto je na jučerašnjem predavanju.
Što se izgradnje građevina u samom perivoju tiče istaknuta je nužnost uklanjanja Gradskog bazena koji je tu izgrađen još za vrijeme II svjetskog rata, a obnovljen 1990 godine, te kućice LIK-a Nikola Trick i kioska na južnoj strani koji se ne uklapaju u navedenu okolinu dok zgrada Državnog arhiva ne narušava izgled virovitičkog perivoja.
U Gradski dvorac nužno je dovesti što više sadržaja za što je odličan primjer restoran, ali i suvenirnicu ili kavanu kao što imamo primjere u nekim drugim europskim zemljama.
Na kraju se je prisutnima obratio i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin koji je zahvalio Kristini Lukačević na održanoj stručnoj prezentaciji ističući da je njezin mentor prof. dr. sc. Mladen Obad Šćitaroci jedina osoba koja ima znanja da uredi virovitički perivoj kakav je nekada bio, naglasivši da dok se to ne dogodi neće se moći prići niti uređenju virovitičke šetnice.
(foto:vt.info)

Skip to content