Stjepan Reder, ravnatelj, ali i glumac…

0001reder1Čak 34 godine Stjepan Reder nije uopće niti silazio sa “dasaka koje život znače” odigravši, po vlastitoj procjeni, između 220 i 250 uloga. Njegova najčešće spominjana i najviše hvaljena glumačka kreacija bila je za ulogu Shakespeareovog “Hamleta”. Stjepan Reder prvi se puta okušao u režiji 1952. godine komedijom Drage Gervaisa “O stanju se radi”, a režirao je i “Hasanaginicu” Milana Ogrizovića koja je ujedno bila i najizvođenije djelo na sceni virovitičkog Kazališta. Potpisao je režiju za sveukupno 38 predstava, od čega petnaestak “večernjih” i niza predstava za djecu.

Za izuzetna glumačka ostvarenja Prosvjetni sabor Hrvatske višekratno je nagradio Stjepana Redera, a do 1971. godine dobio je i više gradskih priznanja za rad i doprinos razvoju kazališne djelatnosti. 1999. godine Stjepanu Rederu dodijeljena je i Nagrada za životno djelo Grada Virovitice.

Kako se nikad ne bi zaboravio doprinos koji je Stjepan Reder poklonio Kazalištu Virovitica, 14. lipnja, u 20 sati i 30 minuta, građani Virovitice moći će u predvorju Kazališta Virovitica nazočiti svečanosti otvorenja još jednog Virovitičkog kazališnog ljeta i to upravo otkrivanjem biste ovoga velikog glumca i ravnatelja. (www.icv.hr

Skip to content