STEM kombi stiže u Viroviticu: Održat će se niz zanimljivih radionica i interaktivnih predavanja za osnovnoškolce i ostale građane

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

STEM kombi u petak, 5. svibnja, stiže u Viroviticu. STEM kombi s laboratorijem napravljen je u sklopu projekta „Razvoj mreže STEM ambasadora“ kako bi kod djece i mladih razvijao zanimanje za STEM područja, a starije građane upoznavao s vrijednošću dostignuća iz tih područja, tj. prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, te njihovom primjenom u svakodnevici. STEM kombi će tijekom proljeća obići 20 hrvatskih županija. Koristeći njegov laboratorij STEM ambasadori i članovi projektnog tima održat će niz zanimljivih radionica i interaktivnih predavanja za osnovnoškolce i ostale građane.

U petak od 8.00 do 12.30 sati STEM kombi će biti kod Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić, a u raznovrsne aktivnosti uključit će se 200 učenika škole. Od 14.00 do 18.00 sati STEM kombi će biti parkiran na Školskom trgu. Zainteresirani građani, od školaraca do umirovljenika, moći će zaviriti u mobilni STEM laboratorij i doznati kako znanstvenici koriste njegove uređaje, alate i materijale. Među djeci i mladima posebno zanimljivim uređajima su digitalna lupa, endoskop, durbin i zračni dron. STEM ambasadori građane će poticati da se sami okušaju u istraživanju okoliša, te da svoju okolinu promotre očima STEM-ovaca.

STEM ambasadori su srednjoškolci, studenti, zaposlenici u realnom sektoru te znanstvenici koji se educiraju kako na suvremen način javnosti, posebice djeci i mladima, prenositi znanje iz STEM područja. Razvoj mreže STEM ambasadora“ projekt je jačanja kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u Hrvatskoj. Provodi ga udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti Bioteka u suradnji s Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu te udrugama Astronomsko društvo Višnjan, FabLabhr.NET i DOOR. Projekt ukupne vrijednosti 2.829.663,79 kuna sufinancirala je s 2.405.214,22 kuna Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, što čini 85 posto ukupne vrijednosti projekta, a 15 posto ukupne vrijednosti (424.449,57 kuna) sufinancirano je iz državnog proračuna. (press)

Skip to content