Sportskim igrama obilježena 28. obljetnica formiranja 50. samostalnog bataljuna ZNG-a Virovitica

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata – Kluba 50. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde Virovitica, obilježena je 28. obljetnica osnutka 50. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde Virovitica.

Nakon svete mise u Župnoj crkvi sv. Roka, na Gradskom groblju u Virovitici udruge proistekle iz Domovinskog rata položile su vijenac i zapalile svijeće kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata te je zapaljena svijeća na grobu Darka Gregorića, jednog od prvih članova bataljuna, koji je prije nekoliko godina podlegao teškoj i neizlječivoj bolesti.

IMG 4734

Nakon polaganja vijenaca na Gradskom groblju, započela je središnja svečanost obilježavanja 28. obljetnice formiranja 50. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde Virovitica.

Na svečanom postrojavanju, na igralištu Vegeške u Virovitici, uz pripadnike 50. samostalnog bataljuna i ostale predstavnike braniteljskih udruga, nazočili su i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i njegov zamjenik Damir Marenić te viši stručni savjetnik Ministarstva hrvatskih branitelja – Područne jedinice Virovitica, Anto Krišto.

Tim povodom predsjednik UHBDDR Kluba 50. samostalniog bataljuna Antun Grizelj obratio se nazočnima.

grizelj

Iako je prošlo 28 godina, sjećanja su prilično svježa, stoga se 28. put zaredom prisjećamo dana kada smo nastali, odnosno uzeli oružje u ruke i stali u obranu naše Domovine. To je bila prva formacija u obrani Hrvatske u Virovitici, odnosno u Virovitičko-podravskoj županiji, tad se to zvalo paravojna formacija, u kojoj nas je bilo više od 400 i upravo iz tog je nastao 50. samostalni bataljun. Nažalost, moram istaknuti da je puno naših prijatelja i dragovoljaca prerano napustilo ovaj svijet, ali mi koji smo ovdje nastavit ćemo obilježavati slavne dane dok god budemo mogli – rekao je Grizelj.

O značaju ove prve formacije koja je bila preteča 127. brigade HV-a, odnosno 81. gardijske bojne, govorio je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

IMG 8391

Jednu stvar ne smijemo zaboraviti, a to su temelji. Upravo ste vi branitelji jedini stvarni i pravi temelj Hrvatske. Bitno je ono što se događalo nakon 1990. godine, jer Hrvatska je nastala u Domovinskom ratu. I zato hvala svima koji su stupili samo s jednom željom, a to je da imamo bolju državu nego što smo imali, državu koja će zadovoljiti sve naše težnje i da naša djeca žive u miru i slobodi.

Nakon uvodnih govora i obraćanja nazočnih, obljetnica je tradicionalno nastavljena sportskim igrama i druženjem branitelja i njihovih gostiju u Sportskom centru Vegeška u Virovitici.

IMG 8361

Medalje ekipama i pehar ukupnom pobjedniku su podijelili general pukovnik Đuro Dečak i predsjednik kluba 50.samostalnog bataljuna Antun Grizelj. Ukupni pobjednik igara je Bilogora 91 Grubišno Polje, a ovo su svi rezultati:

Pikado

1. Bilogora 91 Grubišno Polje
2. HVIDRA Virovitica
3. 81 gardijska bojna

Viseća kuglana

1. Vukovi Taborište
2. HVIDRA Virovitica
3. Sokol Milanovac

Streljaštvo

1. Bilogora 91 Grubišno Polje
2. 50.samostalni bataljun
3. HVIDRA Virovitica

Boćanje

1. 50. samostalni bataljun
2. Bilogora 91 Grubišno Polje
3. Vukovi Taborište

Mali nogomet

1. MUP Virovitičko podravske županije
2. 50. samostalni bataljun
3. Bilogora 91 Grubišno Polje

Bela

1. Feričanci
2. Peteranec
3. 50. Samostalni bataljun (www.icv.hr, mš, ts, bs, fotografije: M. Bašić i icv.hr)

Skip to content