SOS Virovitica obilježio Dan borbe protiv nasilja nad ženama: Velik broj građana će prije prijaviti buku u susjednom stanu, nego ako čuju da netko plače

U povodu Dana borbe protiv nasilja nad ženama Udruga SOS Virovitica je ispred Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici održala javnu akciju na kojoj su građanima podijeljeni informativno-edukativni materijali o problemu nasilja nad ženama. Volonteri udruge također su skrenuli pozornost na iznimnu važnost osvještavanja i informiranja šire javnosti o problematici nasilja nad ženama, prevenciji nasilja te stvaranju društva koje ne tolerira nasilje.

Iako je svijest ljudi što se prijavljivanja nasilja tiče veća nego je to bila prijašnjih godina, nasilja nad ženama i obitelji ima i pokrivena su tamnom brojkom, tako da se stvaran broj takvih nemilih slučajeva ne zna jer nisu prijavljeni – napomenula je predsjednica Udruge SOS Virovitica Desa Kolesarić.

– Tim povodom jedan od naših projekata nosi naziv „Šutnja nije zlato… prijavi nasilje“. Šuti žrtva jer je u strahu, šuti nasilnik jer njemu tako odgovara, a šutimo i mi građani. Puno puta sam istaknula da neka istraživanja pokazuju da će 98 posto građana prijaviti npr. buku u susjednom stanu, a 99 posto građana neće prijaviti ako čuju da netko plače, odnosno da se događa nešto ružno u susjedstvu. Smatram da svi imamo odgovornost pomoći žrtvi i ohrabriti je da osjeti kako ima podršku, jer podrška je izuzetno važna u trenucima kada je žrtva nasilja obeshrabrena i kada joj nedostaje samopouzdanja. Upravo s tim ciljem organizirana je i današnja akcija u kojoj smo nastojali ukazati na važnost djelovanja zajednice u sprječavanju i prijavljivanju nasilja, tim više što se ono događa u našoj neposrednoj blizini – dodala je Desa Kolesarić.

Ovi akciju podržala je i zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek – Golinac te djelatnici Policijske uprave VPŽ. (www.icv.hr, bs)

20210922 103620

Skip to content