Slikovnica kao igra, učenje i druženje: Počinje nova sezona upisa u Dječju Igraonicu virovitičke knjižnice

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Približava se jesen i početak nove školske i pedagoške godine, a za roditelje to znači i planiranje aktivnosti koje bi njihova djeca mogla pohađati mimo vrtića. Iz Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica zato najavljuju popularnu Dječju Igraonicu, koja djeluje već jedanaestu godinu. Upisi su inače cijele godine, ali u rujnu je interes još veći.

Riječ je o verificiranom programu od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja u kojem je kvalitetan sadržaj prilagođen dobi i potrebama djeteta. Roditelji mališane mogu upisati već s prvom godinom života, pa sve do polaska u školu. Godišnje kroz Igraonicu prođe oko 80 mališana.

Igraonica, naime, okuplja djecu predškolske dobi i kroz čitanje i igru razvija pozitivan odnos prema knjizi i čitanju. Uvjet za upis je da roditelji ili dijete budu član Knjižnice. Sam program je besplatan.

Voditeljica Ivana Molnar kaže kako se na Igraonici djeca okupljaju tri puta tjedno. Uz osnovno – ljubav prema slikovnici i čitanju, kroz igru i aktivnosti osmišljen je sadržaj koji im razvija motoričke, društvene i govorne vještine, koordinaciju, kreativnost…Okruženi igračkama, slikovnicama i priborom za crtanje, slikanje, izrađivanje, djeca se tako i igraju i uče u jednom.

-Kroz sat i pol puno čitamo, pričamo priče, dramatiziramo pročitano, potičemo ih da posuđuju slikovnice i otkriju zašto si i kako one važne za njihov razvoj. To je vrijeme u kojem se uz razvoj svih vještina predškolci ujedno i druže, stvaraju nova prijateljstva, ali i na jedan lak i zabavan način pripremaju za školu. Na raspolaganju im je prostorija prepuna slikovnica i igračaka – kaže voditeljica I. Molnar.

U odnosu na druge igraonice i kratke sadržaje, procjenjuje da nude nešto drugačije : slikovnicu kao polazište svega.

-Kod nas tako ima jako puno aktivnosti uz čitanje, pripovijedanje, opisivanje, kreativno pričanje, dramatiziranje tekstova i izražavanje tekstova kroz likove. Na ovaj način djeca razvijaju i ranu pismenost, upoznaju se s važnošću knjiga koje će koristiti u školi, a imaju prilike saznati i to što sve knjižnica čuva, što knjižnica jest i koje programe i sadržaje mogu koristiti i kasnije, kad Igraonicu ‘prerastu’ – objašnjava I. Molnar.

(icv.hr)

Skip to content