Slavonski župani poručuju: Novi zakoni Slavoniji će uzeti 25 posto prihoda

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

h-kusikZakon o javnim ustanovama, aktualna problematika u agraru, započeti projekti poput sustava navodnjavanja, europski fondovi i novi zakonski akti predloženi od Vlade RH Hrvatskom saboru, bili su tema sastanka koordinacije slavonskih župana održanom u Požegi.

Uz domaćina Marijana Aladrovića župana požeško-slavonskog, sastanku su nazočili i brodsko-posavski župan Danijel Marušić, zamjenik virovitičkog župana Zdravko Dijaković te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji je i predsjednik Zajednice župana RH. Uz zajedničke probleme koji tište cijelu Slavoniju, na sastanku su lošim ocijenjeni novi zakonski prijedlozi kojim će, usvoje li se u Saboru, slavonske županije u prihodovnom smislu ostati uskraćene za oko 25 posto prihoda. To bi, prema mišljenju sudionika skupa, zaustavilo brojne počete razvojne programe i ugovorne obveze kreditnih linija koje županije imaju prema poslovnim bankama.

– Zbog teških uvjeta proizvodnje, slavonske županije moraju financijski podržati klastere proizvođača mlijeka. Županije također participiraju u mjerenju zemljišta, sređivanju zemljišnih knjiga i projektima navodnjavanja na što smo također ukazivali Vladi RH. Zaključke ovoga sastanka koji se odnose i na Zakon o poljoprivrednom zemljištu iznijet ćemo i pred Saborskim odborom za poljoprivredu jer uz proračun, županije moraju pronaći i sredstva kako bi pomogle organiziranju proizvođača – rekao je domaćin skupa, požeški župan Marijan Aladrović. (Glas slavonije)

Skip to content