„Slavoniji u susret“: Otvorena izložba fra Joakima Jakija Gregova, autora skulpture sv. Roka koja već 20 godina krasi Viroviticu

U virovitičkom Franjevačkom samostanu jučer, 5. kolovoza otvorena je izložba skulptura fra Joakima Jakija Gregova „Slavoniji u susret“. Fra Jaki našoj se publici predstavio i prošle godine promocijom knjige “Kiparski brevijar”, a Virovitičani ga susreću već 20 godina kroz njegovu skulpturu sv. Roka koja stoji ispred Franjevačkog samostana.
Izložba je organizirana povodom 50. obljetnice rada fra Jakija, kao i povodom 20. obljetnice postavljanja njegove skulpture sv. Roka u Virovitici. Izložbu je, uz autora, predstavila Mihaela Kulej, ravnateljica i kustosica Gradskog muzeja Virovitica, a katalog izložbe pripremila je Andriana Ciprić profesorica likovne umjetnosti i dizajna u školi primijenjene umjetnosti u Cambridgeu (Kanada). Nazočne su pozdravili i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i gvardijan fra Rozo Brkić. Program otvorenja vodio je Mijo Pavelko, dok je u glazbenom dijelu programa nastupio Kvartet Artes. Otvorenju je prisustvovala i direktorica Turističke zajednice grada Virovitice Katarina Đurđević.
Organizator izložbe „Slavoniji u susret“ je Gradski muzej u suradnji s Franjevačkim samostanom te pod pokroviteljstvom Grada Virovitice i Turističke zajednice grada Virovitice, a posjetitelji će u djelima fra Joakima Jakija Gregova moći uživati do 17. kolovoza.

IMG 5242

 

 

Više o autoru izložbe – fra Joakimu Jakiju Gregovu

Rođen na otoku Pašmanu, u mjestu Pašman, Jaki kao maleno dijete prvo iskustvo oblikovanja metala i stvaranja skulpture pronalazi u očevoj kovačnici. Ovi rani susreti sa savitljivim metalnim oblicima kretali su se s njim kroz život postajući pokretač i snaga u njegovoj potrazi za stvaranjem.

Tijekom njegove mladosti more je bilo njegov poticaj i energična snaga za crtanje prirode, mrtvih riba i stvaranje skulptura brodova iz drveta. Završivši srednju školu u Franjevačkoj gimnaziji u Splitu još više osjeća želju i ustrajnost za umjetničkim radom. Godine 1980. zaređen je za svećenika franjevačkog reda te spoznaje da može služiti svom pozivu u zajedništvu s umjetnošću, pa se upisuje u Scuola della Arti Ornamentali u Rimu. Pod vodstvom velikog pedagoga i umjetnika Bernarda Mario Ciaccia proveo je pet godina učenja, istraživanja, stvaranja i razvijanja svoga talenta i vještine. Fra Joakim Jaki Gregov u neiscrpni umjetnički opus povezuje oblike, spaja boje, vlada formama istodobno radujući se slavi ili oplakivanju u tišini.

IMG 5266

U njegovim brončanim skulpturama prisutan je melankolični misticizam. Kompaktni oblik izlazi iz unutarnjeg materijala i u određenom trenutku svjetluca u oku poput zrake svjetlosti koju oko ne apsorbira, ali unutarnja svjetlost zrači iz dubina ovog materijala i traži put do slobode.

Sasvim različit je pristup njegovim oblicima u kamenu. Snaga kamena je sastavni dio spremnosti da se oblikuje. Kamen je materijal koji zadržava svoju specifičnost, ali i dalje dopušta primanje i davanje. Ona preuzima na sebe oblik koji ne trpi improvizaciju. Svaki udarac dlijeta strogo je podložan unutarnjim zakonima i ne prihvaća nikakvu drugu intervenciju. Kamen se odupire brutalnosti, ali umjesto toga prihvaća nježan i siguran dodir. (virovitica.hr, muzejvirovitica.hr; fotografije: M. Bašić)

Skip to content