Slavku Švraki – za izniman doprinos u razvoju obrtništva uručena Zahvalnica Grada Virovitice

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

svrakaNa Svečanoj sjednici Grada Virovitice gradonačelnik Ivica Kirin i predsjednica Gradskog vieća Lahorka Weiss uručili su Zahvalnicu Grada Virovitice Slavku Švraki – za izniman doprinos u razvoju obrtništva.

Slavko Švraka, obrtnik ugostitelj i pčelar, rođen je 22. veljače 1945. godine. Pčelarstvom se bavi od djetinjstva učeći tu vještinu od oca Atifa koji je ove godine proslavio 100. rođendan.

Od 1985. godine pčelarstvom se pravi profesionalno. Bio je najveći hrvatski pčelar, posjedovao više od 2000 pčelinjih zajednica, a godišnje je proizvodio 80 do 100 tona meda i ostalih pčelinjih proizvoda. Uz to, otkupljivao je gotovo polovicu cjelokupne proizvodnje Virovitičko-podravske županije.        

Svoje proizvode  izvozio je BiH, Englesku, Italiju i Njemačku. Na hrvatskom tržištu medom opskrbljuje mnoge tvrtke, a među njima i one velike poput Kraša i Badela. Njegovim medom sladili su se i vojnica NATO-a. Njegov med tri puta je proglašen šampionom kvalitete Hrvatske. Na sajmovima i izložbama širom Hrvatske med i pčelinji proizvodi osvajali su priznanja, diplome, brončane, srebrne i zlatne medalje. Njegov obrt zapošljavao je 30 radnika.  Neposredno pred odlazak u mirovinu imao je 14 „prikolica“  i 4 vučna vozila za seljenje pčela na paše širom Hrvatske.

U privatno poduzetništvo krenuo je kao soboslikar, a bavio se i ugostiteljstvom. U Udruženju obrtnika bio je član Skupštine u dva mandata, te istaknuti član Ceha poljoprivrede i član Odbora za gospodarstvo pri Obrtničkoj komori VPŽ. Svojim istaknutim radom u obrtništvu, donacijama, izlaganjem na sajmovima promovirao je Grad Viroviticu i Županiju Virovitičko-podravsku, te ostavio zapažen trag kroz tri desetljeća.

Skip to content