Skupština Hrvatskog časničkog zbora grada Virovitice: Nastavljamo svjedočiti istini o Domovinskom ratu i prenositi je mladim naraštajima

U društvenom domu virovitičkog prigradskog naselja Sveti Đurađ u subotu, 25. lipnja održana je redovna izvještajna Skupština Hrvatskog časničkog zbora grada Virovitice.

Skupštini su, kao gosti, nazočili zamjenik virovitičko–podravskog župana Marijo Klement, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin i njegova zamjenica Vlasta Honjek – Golinac, načelnik općine Gradina Josip Vučemilović – Jurić, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Sveti Đurađ Ivan Ćavarušić te predstavnici brojnih braniteljskih udruga.

Nakon izbora radnih tijela i usvajanja Poslovnika o radu, podneseno je izvješće o radu, financijsko izvješće za proteklu godinu, izvješće Nadzornog odbora i izvješće Suda časti. Sva izvješća su usvojena jednoglasno.

Predsjednik HČZ-a Virovitica Davor Špoljarić u planu rada za 2022. godinu naglasio je obilježavanje brojnih obljetnica iz Domovinskog rata, sudjelovanje u u obilježavanju državnih blagdana, lokalnih obljetnica, Dana policije i drugih društvenih događanja, kao i pripremu članaka i priloga o Domovinskom ratu za potrebe medija, koji za to iskažu interes. Naravno, tu je i predavanje o Virovitici u Domovinskom ratu za školsku populaciju, ali i za sve ostale građane, kao i sudjelovanje u natjecanjima Hrvatskog časničkog zbora, sudjelovanje na susretima časnika Republike Hrvatske te sudjelovanje na izvještajno-izbornom Saboru Hrvatskog časničkog zbora. Financijski plan za 2022. godinu pročitao je Tihomir Puškarić. Oba plana su jednoglasno usvojena.

Darko Vampovac održao je zanimljivo multimedijsko predavanje “Osnivanje i ratni put 50. Samostalnog bataljuna ZNG” u kojemu je, u kratkim crtama, predstavio prilike u Virovitici i okolici prije Domovinskog rata, osnutak 50. Samostalnog bataljuna ZNG i njegov ratni put.

Rad skupštine pozdravili su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata: predsjednik UHBDDR-a Podružnice Virovitičko-podravske Josip Perović, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga grada Virovitice Zvonko Kožnjak i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – podružnice Virovitičko-podravske županije – ogranak Virovitica, Vlado Paurić.

Vrata Ministarstva hrvatskih branitelja uvijek će za sve vas biti širom otvorena. Spremni smo riješavati sve vaše probleme. Do kraja godine još se možete javiti za sistematske preglede, a pozivam vas da posjetite novi braniteljski dom u Šibeniku – u svom obraćanju naglasio je savjetnik Ministarstva hrvatskih branitelja u Područnoj jedinici Virovitica, Ante Krišto.

Kratkim osvrtom rad skupštine pozdravio je i virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

Čestitam vam na svemu onome što ste učinili u stvaranju hrvatske države, ali i na onome što činite danas. Pomažete nam da se neki datumi ne zaborave. Dignitet Domovinskog rata prije svega morate čuvati vi koji ste ovdje. U svom radu imat ćete potporu Grada. U utorak Gradsko vijeće donosi odluku da se za životno djelo posthumno dodjeli nagrada generalu Đuri Dečaku, a u planu je davanje njegovog imena jednoj gradskoj ulici, kao zahvala za sve što je napravio. Posebno bih se zahvalio Davoru Špoljariću koji priprema sve materijale o Domovinskom ratu. O Domovinskom ratu mogu pisati oni koji su ga i vodili, jer oni znaju što se zapravo događalo. Moramo, uz pomoć Državnog arhiva, proširiti istinu o Domovinskom ratu. Mi svi znamo gdje je pala prva karaula i gdje je počeo rat, ali se javljaju druge sredine, da su one prve. Mi smo sami krivi za to, jer smo u jednom trenutku bili premalo aktivni u širenju istine o Domovinskom ratu. Povijest se mora pisati onakva kakva je. Rat u Hrvatskoj je počeo u Virovitici, građani moraju shvatiti da je sve to počelo u virovitičkom kraju. Možda sam neke stvari i grubo rekao, ali je tako bilo. Još jednom vam zahvaljujem na svemu – naglasio je gradonačelnik Kirin.

Na kraju je sve pozdravio i zamjenik virovitičko–podravskog župana Marijo Klement.

Sve Vas pozdravljam u ime župana Igora Androvića i svoje osobno ime. Čestitam vam na uspješnom radu. Korona je, nadamo se, iza nas. Promičete istinu o Domovinskom ratu i za to ćete u Županiji uvijek imati dobrog partnera. Hvala vam na izdavanju prekrasne monografije, u čijoj ste izradi svi sudjelovali. Sebe smatram mlađom generacijom, jer kada je bio Domovinski rat imao sam deset godina, ali zahvaljujući vama puno toga sam naučio. Želim Vam puno zdravlja i volje za nastavak rada – zaključio je zamjenik župana Klement.

Nakon skupštine svi nazočni su odali počast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu polaganjem bukete i paljenjem lampiona na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu ispred društvenog doma u Svetom Đurađu.

(www.icv.hr, mš, foto: M. Šolc)

Skip to content