Skupina Dječjeg vrtića Cvrčak u posjeti Otrovancu – putevima starih zanata

cvrčakMarljivi djelatnici virovitičkog Dječjeg vrtića Cvrčak nastavljaju nastavljaju sa brojnim aktivnostima. Tako je ovih dana jedna od vrtićkih skupina posjetila „Zlatni klas“ u Otrovancu gdje su ih dočekali gostoljubivi domaćini te uz kamin i pucketanje vatre, ispričali priču o malom mjestu u okolici Pitomače.

Nakon ukusnog obroka, toplog čaja i pogačice, djeca su zapjevala „Ja posijah lan….“, a svoj rad na tkalačkom stroju/stanu  prezentirala je vrijedna tkalja. Djeca su upoznala lan i konoplju, čun/čunak i vreteno te vidjela i opipala stolnjake, peškire (ručnike) i krpe i zaključili da su tkanine nekada bile grube, hrapave, grbave, tvrde, nerastezljive,….

Bilo je tu i u mljevenja kukuruza u brašno.

Uh, nije baš bilo lako pokrenuti kamen za mljevenje komentirali su, a zaključak jedne od djevojčica je bio: „Miriši kao kad tata napravi kokice“.

U dvorištu ih je čekala vatra, nakovanj, mijeh, čekić, potkove, željezo i jedan vrlo vrijedan kovač kao i uživanje u društvu laneta „Felina“ koju  su  Tkalčeci spasili i othranili na svom imanju. Bili su tu još i vjerni čuvar dvorišta pas, koji je uživao u pažnji djece, pijetao i njegova družina, guske,….

Na kraju je uslijedila zabava uz  ples i  pjesmu gdje su mali vrtićki folkloraši  pokazali što znaju.

Sve u svemu jedan od onih dana koji djeci zauvijek ostaje u pamćenju uz zahvalu roditeljima skupine „Zvončići“ na pomoći u realizaciji ove posjete.

 

Više o svemu možete pročitati i pogledati na redizajniranim stranicama Dječjeg vrtića Cvrčak  http://cvrcakvt.hr/

Skip to content