Škola za roditelje i ove godine besplatno

Unatoč činjenici da se ovakva škola u nekim gradovima skupo plaća, jučer je u organizaciji Obiteljskog centra Virovitičko-podravske županije u Dječjem vrtiću ”Cvrčak” u Virovitici započeo novi ciklus ”Škole za roditelje” i to potpuno besplatno.Unatoč činjenici da se ovakva škola u nekim gradovima skupo plaća, jučer je u organizaciji Obiteljskog centra Virovitičko-podravske županije u Dječjem vrtiću ”Cvrčak” u Virovitici započeo novi ciklus ”Škole za roditelje” i to potpuno besplatno.
Škola je započela uvodnom radionicom namijenjenoj roditeljima predškolske djece, a zamišljena je kao minimum teorijskog predavanja dok će većinu činiti različite praktične vježbe. Iako danas postoji puno knjiga koje roditeljima nastoje prenijeti teoretsko znanje, ono što je roditeljima potrebno je usvajanje vještina. Upravo iz tih razloga ”Škola za roditelje” namijenjena je roditeljima kako bi usvojili vještine komunikacije s djecom, kontrole iskazivanja emocija, kontrole i iskazivanja potreba, prepoznavanja i prevencije nepoželjnog ponašanja kod djece i vještine discipliniranja i određivanja granica bez fizičkog kažnjavanja.

Već u uvodnom predavanju koje je održala Sandra Matošina Borbaš iz ”Obiteljskog centra” o tome da se roditeljstvo može učiti potvrdilo je nužnost postojanja ove škole.
Na slajdovima su prikazani i dojmovi roditelja koji su pohađali školu i prošle godine i oni su najbolji pokazatelj potrebe za školom ovakvog tipa budući da je očito da tek polaskom u jednu ovakvu školu roditelji počinju shvaćati koliko toga još ne znaju.
Škola za roditelje traje od siječnja do svibnja 2009. godine i sastoji se od 10 radionica u trajanju od 2 sata svaka 2 tjedna, i zahtjeva samo malo slobodnog vremena i otvoreno srce i eto prilike da se od dobrog roditelja postane još bolji.

U ugodnom raspoloženju uz popijenu kavu koju će vam rado skuhati djelatnice Dječjeg vrtića možete u slijedećih tri mjeseca svaki drugi utorak saznati slijedeće:
– potrebe djece 03.veljače,
– njihove želje 17. veljače,
– cjelovito ponašanje 03. ožujka,
– disciplina bez fizičkog kažnjavanja 17. ožujka,
– određivanje granica 31. ožujka,
– komunikacija sa djecom 14. travnja,
– emocije 28. travnja,
– kontrola emocija 12. svibnja,
– završna tema 26. svibnja.

Kako roditelji mogu i sami odabirati svoje teme već na prvom predavanju dogovoreno je da će jedna od tema biti i prehrana kod djece, odnosno njihova moguća pretilost.
Predavanja će održavati psiholog Sandra Matošina Borbaš i pedagog Ana Tomac, ali postoji mogućnost dovođenja i drugih stručnjaka kako bi pojasnili pojedinu temu.
Ono što posebno treba istaknuti je činjenica da je djeci za vrijeme trajanja ”Škole za roditelje” osigurano čuvanje djece od strane stručnih odgajatelja pa se djeca za vrijeme škole mogu i međusobno igrati dok njihovi roditelji skupljaju dodatna saznanja o njihovom odgoju.

Za roditelje djece školske dobi prva radionica će se održati 27. siječnja 2009. s početkom u 17 sati u prostorijama Obiteljskog centra Virovitičko-podravske županije i također će se održavati svaki drugi utorak.

Skip to content