Sjednica Savjeta za građansku prevenciju: Glavna tema tragična smrt Domagoja Radića i pitanje sigurnosti mladih

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U Velikoj vijećnici Grada Virovitice danas (srijeda) je održana 14. sjednica Savjeta za građansku prevenciju, koju je sazvao gradonačelnik Ivica Kirin.

Stanje sigurnosti i kriminalitet od siječnja do rujna ove godine, stanje cestovne sigurnosti za isto razdoblje te prekršajna problematika u tom periodu, teme su o kojima se danas, 11. studenog govorilo na 14. sjednici Savjeta za građansku prevenciju. Sjednicu Savjeta je sazvao gradonačelnik Ivica Kirin, ujedno i predsjednik Savjeta, a glavi povod bio je nedavni tragični događaj u središtu grada koji je rezultirao smrću mladića Domagoja Radića (18).

Sjednici su, uz gradonačelnika Kirina, nazočili: predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Virovitice te zamjenik predsjednika Savjeta Alen Bjelica, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Virovitica Marija Bajan Prokl, načelnik Policijske postaje Virovitica Davor Solić, načelnik Pometne policije Virovitica Nikola Kečkiš, ravnatelji odgojno-obrazovnih ustanova, predstavnici Savjeta mladih grada Virovitice…

NAJVIŠE PAŽNJE POSVEĆENO NEDAVNOM SLUČAJU PREMINULOG MLADIĆA DOMAGOJA RADIĆA

Sve nas je nedavno potresla vijest o mladiću Domagoju Radiću (18), koji je preminuo od posljedica premlaćivanja u Virovitici, a čiji napadač dolazi s područja PU bjelovarsko-bilogorske i trenutno se nalazi u istražnom zatvoru. Upravo taj nemili događaj bio je jedan od glavnih povoda današnje sjednice.

Kao prvo, izražavam svoju duboku sućut kao gradonačelnik, ali i kao roditelj, obitelji Radić koji su tragično izgubili sina na ulicama našeg grada. Osuđujemo svaki oblik nasilja i poduzet ćemo sve da se takvo ponašanje pojedinaca svede na najmanju moguću mjeru. Zajedno moramo djelovati i nasilnicima stati na kraj. Svi moramo shvatiti ovu poruku koja se tiče nasilja u svim njegovim oblicima i posljedica koje ono može ostaviti – rekao je na početku gradonačelnik Kirin.

Na današnjoj sjednici doneseno je nekoliko bitnih zaključaka. Konstatacija je da treba pojačati obilazak javnih ustanova, prvenstveno vrtića i škola u dane vikenda, prevenirati devijantno ponašanje djece i mladih, posebice prevenirati konzumaciju alkohola i opijata kroz predavanja i edukacije u školama te pojačati policijski nadzor na mjestima gdje se mladi okupljaju u kasnim satima.

Bez obzira na titule, ovdje smo danas vodili stručnu raspravu, ali prije svega kao roditelji i donijeli nekoliko bitnih zaključaka. Između ostaloga, moramo poslati jasnu i glasnu poruku vezano za kućni odgoj. Trebamo kao roditelji shvatiti da mi moramo odgajati svoju djecu, a ne društvo. Moramo vlastitoj djeci govoriti zašto je nasilje opasno. Isto tako, veliku ulogu igraju i institucije, krenuvši od vrtića pa nadalje. Smatram isto tako da institucije, kao što je policija, moraju maksimalno primijeniti svoje zakonske ovlasti, a represivan sustav kao takav mora biti prisutan pogotovo prema onima koji su recidivisti ili ponavljači kaznenih djela iz bilo kojeg oblika nasilja – nastavio je gradonačelnik.

KLJUČ SVEGA JE U AKTIVNOM DJELOVANJU

Mi sami kao građani moramo biti aktivni, a ne pasivni sudionici. Ako vidimo da se negdje nešto događa moramo nazvati policiju, jer sutra ta žrtva može biti i naše dijete. – naglasio je Kirin.

GRAD VIROVITICA KREĆE S POJAČANIM VIDEONADZOROM

Upravo je videonadzor pomogao u rasvjetljavanju već spomenutog slučaja sa smrtnim posljedicama. Pojačat ćemo videonadzor na svim površinama gdje se okupljaju mladi i zajedno sa svim institucijama pripremit ćemo određene materijale i prijaviti razne programe kako bi senzibilizirali javnost da je nasilje nepoželjno i da od malena moramo učiti djecu odgovornom ponašanju – istaknuo je I. Kirin.

KONAČAN ZAKLJUČAK: STANJE U GRADU NIJE ALARMANTNO

Protiv toga sam da se stigmatizira bilo koja skupina ljudi, jer to dovodi do daljnje podijeljenosti i mržnje pogotovo među mladima, što će u konačnici opet eskalirati novim nasiljem. Institucije, zajedno s roditeljima jednostavno ne smiju zakazati na tom putu, jer će se dogoditi da će netko preuzeti zakon u svoje ruke, a tada više ne govorimo o uređenoj državi, već o neredu i bezvlašću iz kojeg nasilje rađa novo nasilje. Smatram da najveći problem ne predstavlja izlazak u noćne klubove, već komunikacija mladih na društvenim mrežama. S time se roditelji i institucije moraju dodatno pozabaviti – zaključio je gradonačelnik Kirin.

POLICIJA PATROLIRA, ALI NIJE SVEMOGUĆA

Da je stanje sigurnosti u gradu na zadovoljavajućoj razini i da policija svoj posao obavlja odgovorno potvrdio je i načelnik PP Virovitica Davor Solić.

Moramo obavijestiti javnost da je stanje u gradu zadovoljavajuće, bez obzira na ovaj nemili događaj koji se dogodio 25. studenog, gdje je prvo narušen javni red i mir, a kasnije je došlo do teških ozljeda i pogibije mladog čovjeka. I u ovom slučaju je videonadzor bio od presudne važnosti, jer smo u vrlo kratkom vremenskom roku otkrili počinitelja. Grad Virovitica nije grad slučaj, niti se može reći da je stanje loše zbog ovog događaja. Policija ne može biti nazočna 24 sata na svakome mjestu. Kroz svoj rad dobili smo uvid u određena mjesta na kojima je potreban pojačan policijski nadzor, a to je Gajeva ulica u kojoj se nalaze određeni ugostiteljski objekti, odnosno dva noćna kluba gdje smo danonoćno nazočni, pogotovo vikendom kada oni rade i kad se tamo okupljaju mladi, ne samo sa šireg područja Virovitice već iz cijele županije – naglasio je Solić.

O stanju sigurnosti cestovnog prometa u gradu Virovitici te na području pet općina (Pitomača, Špišić Bukovica, Lukač, Gradina i Suhopolje) koje obuhvaća Prometna policija Virovitica govorio je načelnik Nikola Kečkiš.

U prvih devet mjeseci ove godine bilo je 233 prometne nesreće, što je za 12 manje u odnosu na 2019. godinu. Teško tjelesno ozlijeđenih osoba je bilo 22, što je za četiri više u odnosu na prošlu godinu, dok je lakše ozlijeđenih bilo 44, što je manje za 51 osobu u odnosu na 2019. godinu. Stanje kao takvo u prvih devet mjeseci možemo ocijeniti kao zadovoljavajuće, pogotovo što u prvih devet mjeseci ove godine nije bilo poginulih osoba, dok je u cijeloj 2019. godini bilo šest poginulih osoba. To govori o izuzetno povoljnom stanju sigurnosti i nadamo se da će takvo i ostati. Danas je svaka prometna nesreća objavljena u medijima, pa građani imaju dojam da se stanje pogoršava, ali relanost je sasvim drugačija – rekao je Kečkiš. (icv.hr, virovitica.hr)

Skip to content