Sjajan uspjeh virovitičkih frizerki, frizera i kozmetičarki na Prvenstvu Hrvatske: Zdravko Varga prvak, Marija Medovarski i Vina Medved brončane

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Odlične vijesti za natjecatelje s područja Virovitičko-podravske županije stigle su iz Zagreba, gdje je u organizaciji Hrvatske obrtničke komore – Ceha frizera i kozmetičara održano Državno prvenstvo frizera i kozmetičara. To je bilo prvo natjecanje nakon četiri godine, a imalo je i kategoriju više – kozmetičarsku.

Sjajan uspjeh polučio je Zdravko Varga, frizer iz Frizerskog salona MF iz Virovitice. On se natjecao u modnoj kombiniranoj kategoriji muški seniori u kojoj je postao frizerski prvak Hrvatske.

– Po cijele dane mi zvoni mobitel i svi mi čestitaju. Lijep je osjećaj biti prvak Hrvatske u bilo čemu, a s obzirom da sam najbolji u onome što radim i što volim, osjećaj je još bolji – istaknuo je Zdravko koji je imao visoka očekivanja od ovogodišnjeg natjecanja.
-Na posljednjem prvenstvu Hrvatske koje je održano prije četiri godine osvojio sam treće mjesto, tako da sam ove godine želio popraviti rezultat i u tome sam uspio. Pripremao sam se oko tri tjedna, u čemu mi je puno pomogao moj model Matija Bičanić kojemu zahvaljujem što me trpio jer je morao biti miran dok sam ga šišao. Frizerski studio MF u kojemu radim također mi je izašao u susret i maksimalno mi pomogao. Atmosfera na natjecanju je bila odlična i nisam imao tremu. Zahvalio bih i šminkericama Ivoni Đurđević i Mariji Kukić koje su upotpunile moj model.

– Morali smo raditi frizure u nekim okvirima, tako da je kosa na vrhu tjemena morala biti 3, a sa strane 5 cm. Također, na natjecanje sam morao doći s pripremljenim modelom jer sam imao samo tri minute da napravim frizuru, tako da sam za taj prvi rad koristio samo lak i češalj. Za drugi rad, odnosno progresivno šišanje imao sam 20 minuta, a koristio sam i boje za kosu – kazao je o samoj tehnici šišanja Zdravko Varga.

Na natjecanju je nastupilo 60 frizera i kozmetičara u 10 kategorija. Natjecalo se po pravilima OMC organizacije, svjetske organizacije koja promovira ljepotu sa 60 zemalja članica i preko milijun salona iz cijeloga svijeta. Cilj organizacije je da kroz natjecanja promovira struku. Na prvenstvu je nastupilo pet virovitičkih frizera. Uz Ivanu Vanjhal i Ivanu Slavić, vlasnice Frizerskog salona za žene I-team, koje su osvojile peto mjesto u kategoriji modna kombinirana kategorija žene seniori, te Željka Jelenčića, nastupila je i Marija Medovarski iz Frizerskog studija M iz Virovitice u kategoriji modna kombinirana frizura, kategorija muški juniori te osvojila treće mjesto. Mariji je ovo bio prvi nastup na prvenstvu Hrvatske.

– Moram priznati da sam imala veliku tremu i srce mi je jako lupalo. No, kada sam započela raditi frizuru, sve je jednostavno nestalo i posvetila sam se svom radu. Nisam imala pretjerana očekivanja, ali nada je uvijek tu. Na kraju treće mjesto na prvom natjecanju je odličan rezultat. Puno su mi pomogli moj šef Mladen Vešligaj i kolegice iz salona Ivana Vanjhal i Ivana Slavić. Za prvenstvo sam se pripremala dva tjedna. Prvi tjedan sam eksperimentirala, no drugi tjedan kada sam odlučila koju ću frizuru raditi, samo sam se njoj posvetila. U sedam minuta sam morala izraditi frizuru fasshion trend, a u progresivnom šišanju imala sam 20 minuta za šišanje i pravljenje frizuru i, eto, ispalo je odlično – ističe Marija Medovarski.

Po prvi put na prvenstvu su nastupili i kozmetičari, a Virovitica je i u toj kategoriji imala svoje predstavnike – Doroteu Volenik i Vinu Medved, inače prodavačicu u parfumeriji, koja je samouka kozmetičarka, odnosno slobodni umjetnik. Vina je žiri očarala svojom šminkom, a radila je u kategoriji “Bridal make-up” odnosno “Šminka za mladenke”.

– Završila sam školu za drvodjelnog dizajnera, što nema veze s kozmetikom. To je jednostavno došlo samo. Inače, nisam od onih djevojaka koje gledaju videa po internetu i tako uče. Ja jednostavno vučem inspiraciju iz same sebe. Prepuna sam ideja i to je u meni. Kada dobijem inspiraciju, onda znam što treba napraviti. U mojoj kategoriji je bio 13 natjecatelja, a ja sam osvojila treće mjesto. Iskakala sam, bila sam drugačija, ali na neki način sam se držala pravila. Osim samog make up-a, bilo je bitno da se iscrta dio lica, da se usklade boje po zadnjem trendu, a ovoga puta to su bile ljubičaste nijanse. Bilo je bitno i nijansiranje crteža koji sam stavila na lice, tako da sam si dala truda i po tome sam bila malo drugačija. Iskreno, nisam se uopće pripremala jer sam smatrala da će inspiracija doći kada bude trebalo. Nisam do posljednjeg trena znala što ću raditi i na kraju je dobro ispalo – kazala je Vina Medved.

 

SVI OSIM VINE SU BIVŠI UČENICI KLAUDIJE FADLJEVIĆ-GOMERČIĆ

Predsjednica Ceha frizerskog obrta Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije i dopredsjednica Ceha u Hrvatskoj obrtničkoj komori Klaudija Fadljević-Gomerčić bila je jedna od članica žirija. Klaudija je inače i profesorica u Industrijsko-obrtničkoj školi.

– Svi koji su se natjecali, osim Vine, bili su moji učenici i osobno ih poznajem. S obzirom da organiziramo i školska natjecanja, oni su se već natjecali i znaju da se treba puno odricati te da ih netko u pola noći probudi, na žmirečki moraju znati napraviti frizuru.

Prošli su taj strah i konkurenciju, a i rad u salonu im je jako pomogao. I Zdravko i Marija rade u renomiranim frizerskim salonima u Virovitici i svojim radom i trudom postižu dobre rezultate. Od 60 natjecatelja iz cijele Hrvatske mi smo donijeli prvo mjesto kod seniora, zatim kod juniora, odnosno treće u ukupnom plasmanu, Vina je bila treća, a ta kategorija je prvi put u Hrvatskoj. Ivana Vanjhal i Ivana Slavić bile su pete u zahtjevnoj kategoriji u kojoj su se natjecali svjetski prvaci. Bila je jaka konkurencija i možemo bit ponosni jer je to veliki uspjeh za frizersku struku i za jednu malu sredinu kao što je Virovitica.

Zdravko uskoro putuje na Otvoreno prvenstvo Beograda, a mogao bi zajedno s Marijom nastupiti i za reprezentaciju Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Seoulu u Južnoj Koreji krajem ožujka iduće godine – istaknula je Klaudija Fadljević-Gomerčić koja je inače u Odboru koji odlučuje tko će biti u reprezentaciji.

– Ovo natjecanje održano je po pravilima OMC-a, svjetske frizerske organizacije čija je Hrvatska obrtnička komora i član.

Natjecatelji moraju poštivati pravila dužine kose, upotrebe boje, pribora i alata, a žiri ocjenjuje opći dojam i estetiku, u čemu su naši predstavnici briljirali – kazala je na kraju Klaudija Fadljević-Gomerčić.

Ovo je veliki uspjeh za Viroviticu, pa tako i za Obrtničku komoru Virovitičko-podravske županije, a natjecateljima puno uspjeha i na nadolazećim natjecanjima, nadamo se, i kao članovima reprezentacije Hrvatske. (www.icv.hr; vle; foto: Matija R.)

Lajkaš?

Facebook
Twitter
Skip to content