Silvija Perić održala predavanje na 38. godišnjoj skupštini Hrvatskoga knjižničarskog društva

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U Osijeku je od 26. do 29. rujna 2012. održana godišnja skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Skupštini je nazočilo preko 260 knjižničara iz svih vrsta knjižnica Republike Hrvatske ali i Slovenije, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, a između ostalih i Silvija Perić, voditeljica Matične knjižnične službe VPŽ-a, koja je održala predavanje Narodne knjižnice u Virovitičko-podravskoj županiji i Alen Bjelica, pročelnik Ureda za društvene djelatnosti Grada Virovitice.

Silvija Perić, glavna urednica  stručnog časopisa Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja održala je i izlaganje Svezak-stručni časopis Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja.

 

Tema ovogodišnje skupštine bila je Knjižnice – ukorak s promjenama, a podteme koje su bile raspoređene na izlaganja bile su:

  •  strategije razvoja knjižnica
  •  e-knjige i e-usluge
  •  opsežni projekti digitalizacije i otvoreni pristup
  •  knjižnične usluge za djecu i mladež
  •  knjižnične zbirke kao kulturno dobro
  •  unapređenje suradnje između regionalnih knjižničarskih društava

Uoči Skupštine održana je 3. radionica Partnerstvo u uspostavi knjižnica i knjižničnih usluga. Radionicu za predstavnike županija, lokalne uprave i samouprave te visokih učilišta Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije organiziralo je Hrvatsko knjižničarsko društvo u suradnji s knjižničnim matičnim službama spomenutih županija i Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek. Kroz izlaganja stručnjaka iz knjižničarske i pravne struke te raspravu sudionika – predstavnika Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, pročelnika odjela za obrazovanje i kulturu županija i gradova, načelnika općina i predstavnika visokih učilišta, razmatralo se na koje se sve načine može uspostaviti bolja suradnja i osigurati i poboljšati knjižnične usluge za sve građane bez obzira na njihov dobni, ekonomski, obrazovni i društveni status.

 

Skip to content