Silvija Perić održala predavanje na 38. godišnjoj skupštini Hrvatskoga knjižničarskog društva

Skupština1U Osijeku je od 26. do 29. rujna 2012. održana godišnja skupština Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Skupštini je nazočilo preko 260 knjižničara iz svih vrsta knjižnica Republike Hrvatske ali i Slovenije, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, a između ostalih i Silvija Perić, voditeljica Matične knjižnične službe VPŽ-a, koja je održala predavanje Narodne knjižnice u Virovitičko-podravskoj županiji i Alen Bjelica, pročelnik Ureda za društvene djelatnosti Grada Virovitice.

Silvija Perić, glavna urednica  stručnog časopisa Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja održala je i izlaganje Svezak-stručni časopis Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja.

 

Tema ovogodišnje skupštine bila je Knjižnice – ukorak s promjenama, a podteme koje su bile raspoređene na izlaganja bile su:

  •  strategije razvoja knjižnica
  •  e-knjige i e-usluge
  •  opsežni projekti digitalizacije i otvoreni pristup
  •  knjižnične usluge za djecu i mladež
  •  knjižnične zbirke kao kulturno dobro
  •  unapređenje suradnje između regionalnih knjižničarskih društava

Uoči Skupštine održana je 3. radionica Partnerstvo u uspostavi knjižnica i knjižničnih usluga. Radionicu za predstavnike županija, lokalne uprave i samouprave te visokih učilišta Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije organiziralo je Hrvatsko knjižničarsko društvo u suradnji s knjižničnim matičnim službama spomenutih županija i Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek. Kroz izlaganja stručnjaka iz knjižničarske i pravne struke te raspravu sudionika – predstavnika Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, pročelnika odjela za obrazovanje i kulturu županija i gradova, načelnika općina i predstavnika visokih učilišta, razmatralo se na koje se sve načine može uspostaviti bolja suradnja i osigurati i poboljšati knjižnične usluge za sve građane bez obzira na njihov dobni, ekonomski, obrazovni i društveni status.

 

Skip to content