SIGURNO U ŠKOLU: U središtu Virovitice mališani se okušali u vožnji spretnosti na biciklima i rolama

Mnoštvo mališana okupilo se u subotu, 8. rujna na Trgu dr. Franje Tuđmana u Virovitici te pokazalo svoju spretnost upravljanja biciklima i rolama. Povod je bila edukativna akcija „Sigurno u školu“ koju Autoklub Virovitica i Policijska uprava virovitičko-podravska već tradicionalno provode povodom početka nove školske godine.

Cilj je senzibilizirati javnost na velik broj djece u prometu te pozvati vozače na još veći oprez i poštivanje prometnih znakova, osobito u blizini škola i vrtića te dječjih igrališta. Na oprez i pravilno prevoženje djece u automobilima pozvani su i roditelji kao ključni faktori u prometnom odgoju.

–  Sve sudionike u prometu pozivamo da osobitu pažnju posvete upravo prvašićima i drugim, najmlađim sudionicima u prometu – poručila je Anita Relić, policijska službenica za prometnu preventivu u PU virovitičko-podravskoj. Akcija koja se već godinama provodi, kao i druge preventivne mjere, ima za zadatak smanjiti broj stradalih u prometu i povećati kulturu ponašanja na prometnicama. Sigurnost je pritom najvažniji element, istaknula je A. Relić.

Naglasila je kako su djeca pješaci i biciklisti itekako dobro upoznati s pravilima ponašanja u prometu, da ih se drže te da odrasli u određenim situacijama mogu puno naučiti upravo od njih. Roditelje je pozvala da djecu predškolske dobi i one nižih razreda obavezno voze u autosjedalici, odnosno na odgovarajući način, poštujući zakon i koristeći pojas.

Policija, predstavnici gradske Uprave i Autoklub Virovitica cijeli su tjedan usmjereni na akcije vezane uz početak školske godine, a subotnja akcija svojevrsni je završetak mini kampanje.

– Svima želimo naglasiti kako je počela nova školska godina i da su djeca u prometu, s posebnim naglaskom na naše prvašiće. U svm školama, od Kladara do Orahovice, djeci smo, u suradnji s policijskom upravom, podijelili žute kape, a za djecu i roditelje održavali edukativna predavanja – istaknuo je Robert Valenteković, tajnik Autokluba Virovitica.

Male vozače i vozačice te organizatore akcije pozdravila je Vlasta Honjek-Golinac, zamjenica virovitičkog gradonačelnika. Svim pješacima, biciklistima i vozačima poželjela je siguran put te pozvala sve sudionike u prometu da posebnu pažnju usmjere na prvašiće.

Za dobru atmosferu u središtu grada pobrinule su se i Virovitičke mažoretkinje, Karate klub Virovitica i Glazbena škola Jan Vlašimsky. Svim natjecateljima organizatori su poklonili ruksak s promotivno-edukativnim materijalima HAK-a i MUP-a. (virovitica.hr, icv.hr, fotografije: Martina Bašić)

 

Skip to content