Sezona gljiva – Virovitica jedna od hit lokacija

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Unatoč tome što je prva polovica rujna bila iznadprosječno topla, meteorolozi su s početkom jeseni najavili zahlađenje te dolazak kišnih dana. Već sutra očekuje se pravi „jesenski vikend“ i, dok za većinu on znači manje vremena u prirodi, neki su baš to čekali kako bi uzeli svoje torbe, ruksake i košare i krenuli u šume, u pohod na – gljive!

– Ne kaže se bez razloga da nešto raste kao gljiva poslije kiše. Da bi gljive počele rasti, trebaju se zaredati pljuskovi i dobro natopiti zemlju. Također, mora biti i visoka vlažnost u zraku i ne smiju biti previsoke temperature, idealno je 24 Celzijeva stupnja. Neke gljive mogu rasti ako je malo toplije, ali iznad 30 stupnjeva nikako, objašnjava Zvonko Vuk, predsjednik Gljivarskog društva „Kamilo Blagaić“ iz Zagreba te dodaje da gljive počinju nicati već dva dana nakon pljuskova, a u veliku se berbu može ići nakon otprilike deset dana. Kaže da sada, s obzirom na vremenske uvjete, još nema puno lokacija na kojima se može ubrati veća količina gljiva, no može ih se naći dosta ako se zna gdje tražiti.

– Zapravo nemamo u Hrvatskoj neke lokacije koje su svake godine jednako dobre ili loše. To se mijenja iz sezone u sezonu. Tako je, primjerice, oko Zagreba ove godine jako slabo, a bilo je godina kada su gljive bile posvuda. Također, podbacila je Petrova gora, govori Zvonko Vuk te dodaje da su ove sezone hit lokacije oko Karlovca, Koprivnice, Virovitice te u Zagorju oko Trakošćana. U Slavoniji još uvijek nema baš gljiva, kao ni na jugu, a sezona lagano kreće u Istri…

Cijeli članak možete pročitati u Večernjem listu
(Večernji list; fotografija: Ilustracija)

Skip to content