SEDAM NOVIH PROJEKATA: Novo ruho dobivaju Centar kulture, škola u Milanovcu, zgrada Streljane te mjesni domovi

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U Gradskoj vijećnici u Virovitici u srijedu, 10. srpnja, održana je početna konferencija projekata odobrenih u sklopu poziva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“.

Konferencija se odnosila na energetsku obnovu zgrade Centra kulture, mjesnih domova u Golom Brdu, Rezovcu, Koriji i Podgorju, Područne škole u Milanovcu te Streljane u Virovitici. Neki od radova koji će se izvoditi su obnova fasada, zamjena postojeće stolarije, zamjena postojećih grijaćih tijela… U suradnji s Gradom Viroviticom, projekte je pripremila i na natječaj prijavila Razvojna agencija VTA.

Osim što će zgrade dobiti novo ruho, čime se vizualno uljepšavaju objekti u našem gradu, očekuju se i značajne uštede u potrošnji energije. Uštede toplinske i godišnje primarne energije bit će preko 50 posto u odnosu na trenutno stanje, što je bio i jedan od uvjeta natječaja.

Nedavno smo kraju priveli radove na zgradi Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić te zgradama 2,3 i 4 Dječjeg vrtića Cvrčak te nastavljamo dalje s projektima energetske obnove. Ukupna vrijednost projekata koji kreću u provedbu je oko 13 milijuna kuna, za što oko 60 posto sredstava izdvaja Europska unija. Ostatak od 40-ak posto trebao bi financirati Grad Virovitica kao nositelj projekata, no prijavili smo se i na Fond za sufinanciranje gdje imamo pravo, sukladno skupini indeksa razvijenosti, dobiti sredstava za naš dio sufinanciranja te tako rasteretiti gradski proračun, rekla je Tihana Harmund, ravnateljica Razvojne agencije VTA te istaknula da se očekivane uštede energije kreću i do 75 posto.

Grad Virovitica odlučio je energetski obnoviti sve zgrade u svom vlasništvu koje su u derutnom stanju i kroz čiju se obnovu mogu smanjiti troškovi potrošnje energije.

Drago mi je da su se otvorili upravo ti dijelovi fondova Europske unije koji financiraju energetsku obnovu, a kada naše projekte prijavimo i Fondu za financiranje naš trošak bi trebao biti 15 posto. Ulaskom u energetsku obnovu derutnih objekata smanjit ćemo troškove i ostvariti uštede. Taj novac ćemo dalje ulagati u opremu, a bit će i više sredstava za našu djecu, nova igrališta… Škole su sve više-manje gotove, ostala je još izgradnja Područne škole Čemernica, a za još nekoliko objekata čekamo odluku tako da Grad Virovitica u sljedeće dvije godine planira obnoviti sve svoje javne objekte, rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Početnoj konferenciju nazočili su i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, gradski pročelnici i drugi djelatnici Gradske uprave i Razvojne agencije VTA, predstavnici Mjesnih odbora, kao i gradskih tvrtki, a među njima je bio i Milan Krmpotić, predsjednik Mjesnog odbora Podgorje.

Stanovnici Podgorja definitivno će s oduševljenjem dočekati energetsku obnovu Mjesnog doma, koja je već prošla prvu fazu, odnosno dobili smo fasadu prije 4,5 godina, a sada nam dolazi kompletna infrastruktura, od grijanja, rasvjete i ostalog. Ova obnova za nas puno znači budući da u Podgorju, na što smo vrlo ponosni, imamo velik broj udruga koje koriste te prostore, rekao je M. Krmpotić te zahvalio gradonačelniku, Gradu Virovitici i Razvojnoj agenciji što su mogućnost EU fondova iskoristili za obnovu njihovog Mjesnog doma. (icv.hr, virovitica.hr, fotografije: M. Bašić i Ž. Đaković Leš)

Skip to content