Sastanak pet slavonskih župana

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Na sastanku pet slavonskih župana koji je, prema ranijem dogovoru da se svaki puta održava u drugoj županiji, održan u Slavonskom Brodu, bilo je riječi o problemima koje muče sve slavonske županije podjednako. Na prvoj točki dnevnog reda govorilo o provedbi i financiranju projekata iz EU fondova u kontekstu podjele Republike Hrvatske na dvije statističke regije. Istaknuto je kako je ova podjela dogovorena bez predhodne konzultacije s županijama koje su njome obuhvaćene, te da se takva podjela kosi s kohezijskom politikom, partnerskim nastupom i harmoničnim razvojem svih regija podjednako. Baza projekata za koju je izdvojeno gotovo 2, 5 milijuna kuna temeljena je na ustrojavanju Panonske regije, te kao takva nije primjenjiva na sadašnju podjelu. Kao primjer navedna je regionalna podjela u zemljama Europske unije, gdje se regije dijele po razvijenosti (više se potiču slabije razvijene regije) kako bi se stvorili ravnomjerni uvjeti za potencijalne ulagače. Na sastanku je istaknuto i kako je sadašnja komunikacija s Ministarstvom regionalnog razvoja po ovim pitanjima nedovoljna i neadekvatna, te da slavonske županije nisu zastupljene u tijelima na razini ministarstava u kojima se raspravlja i utvrđuju prioritetni projekti. Slijedom toga, dogovoren je zajednički nastup svih slavonskih županija prema Ministarstvu regionalnog razvoja, s prijedlogom za ustrojavanje zajedničkog Fonda na razini države za predfinaciranje i sufinanciranje projekata slabije razvijenih županija kako bi se stvorili jednaki uvijeti za buduća ulaganja, kao i revizija i prilagođavanje sadašnje baze projekata podjeli Republike Hrvatske na dvije statističke regije.

Na sastanku se raspravljalo i o županijskim depozitima za kreditne programe koje su provodila Ministarstva i županije. Naime, neki od korisnika potpora nisu vratili sredstva jer su propali ili otišli u stečaj, te se banke , iskoristivši sve dostupne istrumente nisu od njih mogle naplatiti, pa su potraživanja naplatila iz županijskih garantnih depozita čime su oštetile županijske proračune. Depoziti namjenjeni daljnjem razvoju gospodarstva su tako izgubljeni, a pojavio se i problem s Državnom revizijom koja upozorava na negativni saldo. Zaključeno je da i ovaj problem treba riješiti na državnoj razini, izložiti ga na budućim sastancima Zajednice županija, te zajednički uputiti zahtjev Ministarstvu financija za izradu akata kojima bi se utvrdio model brisanja duga iz proračuna županija.

Kao zadnja točka današnjeg sastanka bio je prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola koji se financira dijelom iz proračunskih sredstava županija, a dijelom iz decentraliziranih sredstava. Kako je iznos decentraliziranih sredstava znanto smanjen, a cijene karata rastu sukladno povećanju cijena goriva, velik dio tereta pao je na proračunska sredstva, što je neodrživ model za daljnje funkcioniranje županija, posebice za razvoj školstva u cjelini. Treba imati na umu da je zakonodavac nametnuo i nove izdatke uz smanjenje sredstava, kao što su HACCAP certifikacija, deratizacija i slično.Uz dogovor da će se župani svih pet slavonskih županija od sada sastajati jednom mjesečno kako bi zajednički raspravljali o vitalnim pitanjima od zajedničkog značaja, dogovoren je i zajednički nastup o problemu decentraliziranih sredstava u školstvu prema nadležnom Ministarstvu. Pod točkom “Razno”, govorilo se i o poslovanju županijskih bolnica koje se neutemeljeno i neopravdano, od strane Ministarstva zdravlja, optužuje da generiraju dugove, jer kako je istaknuo župan Tolušić “bolnice su krive jer liječe ljude”, odnosno, uvelike se premašuju kvote operacijskih zahvata i tretmana koje financira HZZO, o čemu će se također raspravljati na jednom od idućih sastanaka kako bi se utvrdile daljnje mjere postupanja.

Kao neke od budućih tema sastanaka, uz već gore spomenute, bit će i legalizacija objekata posebice u poljoprivredi , te Zakon o državnom i poljoprivrednom zemljištu. Na sastanku su nazočili: brodskoposavski župan Danijel Marušić i njegovi zamjenici, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, vukovarsko -srijemski župan Božo Galić, zamjenik požeškog župana Željko Jakopović, dok osječko-baranjski župan dr.sc. Vladimir Šišljagić nije nazočio zbog ranije zakazanog sastanka. Također, na sastanku su nazočili i predstavnici razvojnih agencija pet slavonskih županija, te pročelnici upravnih odjela. (bpz.hr)

Skip to content