S.O.S. Virovitica: Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Virovitici održana javna akcija

Jučer (ponedjeljak) su u vremenu od 10 do 12 sati ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, članice udruge S.O.S. Virovitica te članovi Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije i Županijskog međuresornog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji obilježili Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ovaj dan obilježava se od 25. studenog 1960. godine u znak sjećanja na nasilnu smrt tri sestre Mirabal u Dominikanskoj Republici. Odlukom Ujedinjenih naroda, 17. prosinca 1999. godine prihvaćen je kao službeni datum međunarodne borbe protiv nasilja nad ženama, femicida te svake vrste kršenja ljudskih prava žena.

1 2

Cilj javne akcije bilo je senzibiliziranje i informiranje javnosti o problematici obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama. Tijekom akcije građani/ke mogli/e su dobiti informacije o načinu prijave svakog oblika nasilja, gdje i kome se žrtve mogu obratiti za pomoć i podršku, te su podijeljeni informativni i promotivni materijali.

2

Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik kršenja temeljnih ljudskih prava (pravo na život, privatnost, dostojanstvo, slobodu izbora i drugo), događa se u raznim aspektima od ženskog i obiteljskog pa do društvenog života. U Hrvatskoj je svakih 15 minuta fizički zlostavljana jedna žena, pri čemu nasilnici često ostanu neprijavljeni, a nasilje neregistrirano kao takvo. Nasilje se najčešće ponavlja, a velik je broj slučajeva u kojima ne staje samo na verbalnom ili fizičkom napadu, već završava smrtnim ishodom.

Zabrinjavajuć je podatak da femicid, odnosno ubojstva žena u Hrvatskoj čini od 25 do 30 posto svih ubojstava. Od 2014. pa do 2018. godine u Hrvatskoj je ubijeno 78 osoba ženskog spola, u većini slučajeva od strane bliske osobe ili partnera. Svi ti podaci dovoljno govore koliko je problem ozbiljan te je vrlo važno djelovati na prevenciji i potpunom istrjebljenju svakog oblika nasilja te stvaranju tolerantnog i nenasilnog društva.

3

U cilju borbe protiv nasilja nad ženama značajan doprinos svakako predstavlja i ratifikacija Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija), koja nasilje nad ženama definira kao grubo kršenje ljudskih prava i oblik diskriminacije žena.

-Nasilje nad ženama javnozdravstveni je problem i potrebna je uključenost svih segmenata društva u njegovo rješavanje. Pozivamo sve građane da ne okreću glavu, već da se uključe i pomognu. Samo zajedničkim snagama možemo doći korak bliže rješavanju problema nasilja nad ženama – poručili su iz Udruge S.O.S. Virovitica

(www.icv.hr, S.O.S. Virovitica)

Skip to content