S naglaskom na sakralnu kulturnu baštinu Franjevačkog samostana u Virovitici, predstavljen Virovitički katolički kalendar za 2024. godinu

U samostanskoj blagovaonici Župne crkve sv. Roka i Franjevačkog samostana u Virovitici, predstavljen je Virovitički katolički kalendar za 2024. godinu. Kalendar kroz 12 mjeseci predstavlja sakralnu kulturnu baštinu Franjevačkog samostana u Virovitici, s posebnim naglaskom na barokne ovalne slike iz 18. stoljeća s motivima franjevačkih svetaca iz samostanske blagovaonice koja datira iz 1767. godine.

Uz fra Ivicu Jagodića, gvardijana Župe sv. Roka i Franjevačkog samostana u Virovitici, prezentaciji je između ostalih, nazočio zamjenik župana Marijo Klement, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej, Antonio Požežanac iz tvrtke Grafiti Becker…

Ovo je prvi ovakav katolički kalendar, kao poticaj da iz dana u dan, živimo u vjeri. Ovo je jedan lijepi katolički i reprezentativni primjerak koji zaslužuje grad kao što je Virovitica. Ima prekrasnu crkvu i Franjevački samostan i ovo je jedan način prezentiranja našeg blaga – naglasio je gvardijan Župe sv. Roka fra Ivica Jagodić.

Ovu inicijativu, pohvalili su i zamjenik župana Marijo Klement, kao i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, te ravnateljica Gradskog muzeja Mihaela Kulej.

Franjevačka blagovaonica u Virovitici središnje je okupljalište redovnika na blagovanje. Urešena je ovalnim slikama, uljima na platnu, koje svojim sadržajem korespondiraju s namjenom prostorije. Tu je prije svega, na čeonoj stijeni prikaz Posljednje večere, zatim slijede ovalne slike s lijeve i desne strane: Bezgrješne Djevice Marije i Svetog Josipa, Svetog Franje Asiškogi sv. Antuna Padovanskog, svetog Bonaventure i sv. Paškala Baylonskog, te svetog Ljudevita, franjevca i svetog Ljudevita, trećoredaca.

Na svodu nalaze se slike Franjevački grb, Sveti Rok, Presveto Trojstvo, Sveti Franjo i Sveti Dominik. Sve slike izradila su braća franjevci Damjan Bittner i Luka Auleidner 1767. godine.

Izdavač kalendara je Franjevački samostan Virovitica. Fotografije potpisuje Kristijan Toplak, izuzev za prosinac, koji je djelo Saše Pjanića. Dizajn i layout djelo je renomirane virovitičke tvrtke Grafiti Becker d.o.o., Virovitica. Kalendar se može nabaviti u Župnom uredu crkve sv. Roka, po cijeni od 3,00, dok je cijena jednolisnog kalendara 0,50 eura. (www.vpz.hr, www.franjevci-vtc.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Skip to content