RS Metali unatoč teškoj gospodarskoj krizi ulaže u zaštitu okoliša

Tvrtka RS Metali unatoč teškoj gospodarskoj krizi koja je pogodila cijeli svijet pa tako nije zaobišla ni našu zemlju, u svom proizvodnom pogonu Rapid u Virovitici kontinuirano ulaže u zaštitu okoliša. Nakon što je prošle godine završen projekt…Tvrtka RS Metali unatoč teškoj gospodarskoj krizi koja je pogodila cijeli svijet pa tako nije zaobišla ni našu zemlju, u svom proizvodnom pogonu Rapid u Virovitici kontinuirano ulaže u zaštitu okoliša. Nakon što je prošle godine završen projekt otprašivanja iz stacionarnih izvora brusionice tvrtka nije stala, te je ove godine nastavila sa ljevaonicom.
Ulaganjem i postavljanjem filtera za pročišćavanje onečišćenog zraka koji nastaje kao produkt taljenja metala, pokazalo je pozitivno razmišljanje uprave tvrtke prema zaštiti i očuvanju okoliša. Ugradnjom filtera ne samo da se znatno smanjilo zagađenje životnog okoliša tj. zraka, već su se i poboljšali radni uvjeti samih radnika koji rade u ljevaonici. Na način da se produkti izgaranja više ne šire po prostoru ljevaonice, već se u velikom dijelu usisavaju preko ugrađenih napa smješteni iznad samih peći. Usisani zrak tako prolazi kroz filter u kojem se uklanja onečišćenje, te se takav pročišćeni zrak izbacuje u životni okoliš.

Ovo je samo jedan u nizu od projekta ulaganja u zaštitu okoliša, te na ovome ne planiramo stati. Nadalje radimo na zbrinjavanje nepotrebnog otpada, te uređenje interijera i eksterijera proizvodnog pogona. U budućnosti planiramo uvođenje ISO 14 001 norme. ISO 14 001 je međunarodni standard za upravljanje okolišem, te predstavlja seriju normi kojima se u tvrtke uvodi sustav upravljanja okolišem. Sustavom upravljanja okolišem osiguravamo da su svi utjecaji na okoliš u tvrtci identificirani, nadzirani i usklađeni sa zakonskom regulativom. Raznim mehanizmima kroz vrijeme negativni utjecaji se ublažuju ili potpuno uklanjaju. ISO 14001 norma samo bi se nadovezala na već postojeći sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001 rekao nam je prilikom obilaska tvrtke stručnjak zaštite na radu i voditelj poslova zaštite okoliša Damir Tomašek.

Da su RS Metali jedna od većih obrađivača otpada i tvrtka koja misli na buduće generacije ovog prostora, dokazuje i podatak da je u mjesecu svibnju, u pogon Rapid u Virovitici putem ovlaštenih dobavljača otpada pristiglo oko 175 tona otpadnog željeza. Otpadno željezo obradom se ponovno pretvara u poluproizvod ili proizvod za unaprijed određenu namjenu. Iz svega navedenog se vidi da RS Metali ulažu znatna sredstva za poboljšanje radnog i životnog okoliša, što je bitno ne samo za tvrtku, već i za grad Viroviticu.

Skip to content