ROKOVO 2023. Virovitički paraglajderi uživali u rekreativnom letenju i grad promatrali iz ptičje perspektive

Na aerodromu u Koriji ovog je vikenda, u sklopu ovogodišnjeg programa proslave Dana grada – Rokova 2023. bilo planirano natjecanje u preciznom slijetanju parajedrilicom – treći Vitlo Open Virovitica, ali zbog nedovoljnog broja prijavljenih sudionika isto u konačnici nije bilo moguće održati.

Lijep i sunčan dan, članovi Aerokluba Virovitica na kraju su iskoristili druženjem s gostima iz susjednih županija, rekreativnim letenjem i upoznavanjem svih zainteresiranih s ovim vrlo atraktivnim sportom, a tom ih je prigodom posjetila i Sonja Papeš, izbornica hrvatske reprezentacije u preciznom slijetanju.

Inače, parajedriličarstvo (paragliding) je financijski puno pristupačnije od drugih zrakoplovnih grana, a zbog svoje jednostavnosti i dostupnosti postalo je jedno od najmasovnijih zrakoplovnih sportova.

Let parajedrilicom može trajati nekoliko sati, te se njime može preletjeti nekoliko stotina kilometara. Parajedriličari uspijevaju ostati u zraku jedrenjem na toplom zraku ili vjetru koji se diže prema gore, baš kao što to čine mnoge ptice. Nije rijetkost da na velikim visinama paraglideri sretnu ptice kao što su sokoli, orlovi ili supovi, te uživaju u njihovom društvu.

U natjecateljskom dijelu, postoje tri discipline: preleti (utrke prilikom kojih natjecatelji trebaju preletjeti udaljenosti u prosjeku od 40 do 100 kilometara po zadanim točkama), precizno slijetanje (potrebno je sletjeti u centar kruga promjera 5 metara, a rezultat se mjeri u centimetrima) i akrobatsko letenje.

(www.icv.hr, ts, foto: M. Bajan)

Skip to content