ROKOVO 2023. U sklopu izložbe “Virovitica voli vlakove” posjetitelji imaju priliku izraditi svoju prvu dioramu i učiti o povijesti

I ove godine, svakim danom, od 17 do 20 sati, za vrijeme Rokova, u prostorijama Sindikata Hrvatskih željeznica na Željezničkom kolodvoru u Virovitici možete pogledati već tradicionalnu izložbu pod nazivom “Virovitica voli vlakove”. Riječ je o izložbi koja je svoje prve korake započela prije osam godina te koja iz godine u godinu povećava svoj broj posjetitelja, pokretnih maketa i diorama koje pružaju uvid u povijest vlakova, kako svjetskih, tako i domaćih.

– Izložba nije samo hrpa vlakova, igračaka, nego i povijest vlakova koje kroz odgovarajuću scenografiju pružaju djelić uvida u prošla vremena – rekao nam je glavni maketar Goran Denac.

Ukoliko ne stignete posjetiti izložbu za vrijeme održavanja Rokova ne trebate brinuti jer svoja vrata imaju otvorena tijekom cijele godine.

– Izložba “Virovitica voli vlakove” inače svoja vrata, mimo Rokova, otvara tijekom subote i nedjelje od 17 do 19 sati ili po dogovoru i prethodnoj najavi – dodao je Denac.

Postav broji nekoliko tisuća maketa vlakova: Orient express, Hellas Istanbul express, Yugoslavia express, Hrvatska Mimara, Jugoslovenska Mimara, model električne lokomotive Ote Horvata, Rocketa, prve parne lokomotive Trevithick, a i onih modernijih, od njemačkih ICE modela 1, 2 i 3 pa do najbržeg vlaka na kotačima “francuza” pod punim nazivom Train à Grande Vitesse (TGV) koji može dostići brzinu od čak 574.88 km/h te mnogih drugih, a tu su i makete automobila, autobusa, tramvaja, helikoptera, tenkova, brodova, od kojih su neki scensko obrađeni i prikazuju tadašnju/sadašnju realnost.

Makete željezničkih postaja, tunela i željezničke infrastrukture pokazuju ljepotu željezničkog prijevoza. Za stvaranje jedne makete grada potrebni su mjeseci rada, što se na kraju vidi i po rezultatima njihovog rada.

– Pazi se na svaki detalj, od krajobraza, zgrada pa sve do samih lokomotiva i vagona kako vanjskih detalja tako i unutarnjih, od sjedala, kvaka, zastora, kreveta i ostalih sitnih detalja, a procedura izrade jedne scene traje 3 do 4 mjeseca – rekao je Goran Denac.

Izložbu maketa malih vlakova pod nazivom “Virovitica voli vlakove”, prepoznala je i Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia. Izložbi je dodijeljena nacionalna godišnja nagrada Simply the best u kategoriji “Kultura – zbirke i izložbe”.

Požrtvovnost i ljubav prema maketarstvu prepoznale su i brojne škole i vrtići koji su ih uvrstile u svoj kurikulum u sklopu izvanučioničke nastave.

U sklopu izložbe možete se okušati u maketarstvu te izraditi svoju prvu dioramu uz pomoć iskusnih maketara.

(www.icv.hr, mb, foto: G. Denac, M. Bajan)

Skip to content