„Rokovi matematičari“ na državnom ekipnom natjecanju u Puli – Gimnazijalci najbolji u državi!

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

U organizaciji Hrvatskog matematičkog društva Istra u Puli je 2. i 3. 5. 2012. održano državno ekipno natjecanje iz matematike.

Natjecanje se provodi za ekipe iz cijele države u dvije kategorije, kategoriji gimnazijalaca i kategoriji strukovnih  škola. U  kategoriji gimnazijalca natjecalo se 45 ekipa, a u kategoriji strukovnih škola 11. Virovitičani su u kategoriji gimnazija imali četiri ekipe, tri  su bile iz Gimnazije Petra Preradovića i jedna iz Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti, a u kategoriji strukovnih škola dvije ekipe, po jedna iz Tehničke  i Strukovne škole.

Virovitičani su bili izrazito uspješni.

Gimnazijska ekipa u sastavu  Ivan Rep 4.r, Lea Mioković 3.r, Dario Barišić 3.r, Vedrana Moslavac 2.r test je riješila s jednom pogreškom kao i ekipa riječke matematičke gimnazije Andrije Mohorovičića i našla se na prvom mjestu državnog natjecanja.

Kako pravilnik o natjecanju nalaže da samo jedna ekipa može biti prva (medalje i pehari su pripremljeni ranije) poseže se za člancima koji rješavaju ovakve situacije. Najprije se ponovno pregledavaju netočno riješeni zadaci od posljednjeg prema prvom pa tko je u testu prvi pogriješio drugi je. Ako je isti zadatak netočan kod obje ekipe, gleda se koja je ekipa prva predala test, ako su ga obje ekipe predale po završetku vremena (što jesu) onda se izvlači pobjednik. U pravilničkoj zavrzlami naši su s istim brojem bodova kao i prvi na drugom mjestu.

No mi smo zadovoljni jer smo u rješavanju zadataka prvaci kao i gimnazijalci iz Gimnazije Andrije Mohorovičića iz Rijeke i jedni i drugi imamo 855 bodova od 900. Dobili smo srebrne medalje jer nitko nije očekivao ovako dramatičan kraj.

Bilo je napeto i zanimljivo.

No i ostale ekipe iz Virovitice bile su uspješne. Gimnazijska ekipa u sastavu Stribor Badanjek 4.r , Josip Živković 3.r , Tibor Žukina 3.r , Helena Jelavić 2.r osvojila je 22. mjesto, ekipa  Matija Bedeković 4.r, Ivan Kasumović 3.r, Sandra Manojlović 2.r, Josip Šutalo 1.r 27. mjesto, a ekipa klasičara Ivan Risović 4.r, Luka Tripalo 3.r, Veronika Novoselac 3.r,  Ines Klarić 2.r 41. mjesto.

Tehničari Marko Prka 4.r, Marijo Horvat 3.r, Marko Huljak 2.r , Antonio Lazović 2.r osvojili su 5. mjesto u kategoriji strukovnih škola, a učenici Strukovne škole u Virovitici  Ivan Mikšić 4.r, Gabrijel Gagulić 3.r, Mato Iličić 2.r, Filip Romić 1.r u istoj kategoriji osvojili su 6. mjesto.

Uspjehe naših učenika na ovom izuzetno zanimljivom natjecanju možemo zahvaliti mentorima učenika, profesorima naših škola: Jasminki Viljevac, Branki Inđić, Spomenki Smolić, Veri Nađ- Lisjak, Mateji Uzelac, Azri Plic, Mirti Đurašević koje su pratile učenike na natjecanje, ali i  profesoricama Marici Borbaš i Ani Borbaš- Bajivić koje su sudjelovale u pripremi učenika.

Virovitičani su i prošlih godina na državnim ekipnim natjecanjima u Puli bili uspješni i osvajali medalje  i visoka mjesta te dostojno predstavljali naš grad i našu županiju u svim kategorijama.

Svejedno ovog natjecanja ne bi bilo i ne bi ni znali kako stojimo u odnosu na druge da nije bilo naših donatora: Tvornice šećera „Viro“ iz Virovitice, „Romić- prometa“ iz Virovitice,  „Dibe“ iz Suhopolja i  dr. Tripala koji su u potpunosti financirali odlazak na natjecanje i kojima ovom prilikom zahvaljujemo. Zahvaljujemo i ravnateljima naših škola koji su  podržali  natjecanje.

Nadamo se da će se naše ekipno natjecanje „Rokovi matematičari“ u Virovitici održati i dogodine, a mi obećajemo da ćemo na državnom dogodine biti još i bolji.

Izvješće pripremila Jasminka Viljevac, predsjednica Udruge i voditeljica projekta

Skip to content