REZOVAČKE KRČEVINE Prirodne ljepote, svjež zrak, brdski biciklizam, odbojka…

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Danas (utorak) smo posjetili virovitičko prigradsko naselje Rezovačke Krčevine. Za početak nešto malo o samoj povijesti.

Ovo naselje nastalo je 1921. godine kada su iz okolice Krivog puta došle prve obitelji zbog posla oko krčenja šume. Uskoro im se priključuju i obitelji iz Like oko Gospića, gradi se uskotračna pruga za potrebe pilane u Virovitici. Mnoge obitelji kupuju posjede od grofa Jankovića. Selo se prvotno trebalo nazvati Gornja Dubrava, no zbog krčenja šuma nazivaju ga Krčevine, ali kako se prvotno koristi groblje i škola u Rezovcu naselje dobiva ime Rezovačke Krčevine. U to ime postavljeno je i raspelo u mjestu 1926. godine, 1928. godine osniva se groblje, a 1932. godine stanovnici kupuju veliko lijevano zvono i posvećuju ga sv. Mihovilu. Uporni mještani nabavljaju novi materijal i 1947. grade školu, a svojim odricanjem 1960. godine zajedno sa svećenikom kupuju trošnu kuću i od nje čine kapelu sv. Mihovila.

1961. godine mjesni učitelj sa školskom djecom počinje peći ciglu u kopu, pa je 1962. izgrađen današnji mjesni dom. Izgrađeno je i skijalište koje po zimi dok ima snijega Rezovačke Krčevine čini centrom mnogobrojnih ljubitelja zimskih sportova. 1992. rekonstruirana je cesta u dužini od 2000 metara, a 2004. izgrađena je i mrtvačnica.

Skijalište u Rezovačkim Krčevinama s nama je posjetio i predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Jurica Kajić:

-Dok nema snijega, skijalište je pogodno za brdski biciklizam, paragliding te šetnju. Podignut je i komunalni standard, a postepeno dobivamo i nove sadržaje za naše mještane – rekao je J. Kajić.

U sklopu Mjesnog doma nalazi se i Područna škola te kapela Sv. Mihaela na kojoj su 2004. godine obavljeni sljedeći radovi: kompletno krovište crkve je skinuto, stavljena je zaštitna folija te ponovo složeno, stavljen je novi lim oko tornja, okapnice na sami toranj, popravljena ispucala i oronula žbuka na tornju, kompletna crkva obojana je silikatnom bijelom bojom, a obojena je i kompletna vanjska stolarija.

Ovo naselje idealno je i za okušati se u nekoliko vrsta sportova. U sklopu skijališta koje ljeti služi za biciklizam i paragliding nalazi se i betonsko nogometno igralište, koševi za igranje košarke, igralište za odbojku na pijesku te viseća kuglana.

U narednom razdoblju najavljena je rekonstrukcija i dogradnja Mjesnog doma te postavljanje LED javne rasvjete.

Ono možda i najbitnije, odlazak u prirodu i šetnja zelenilom koju pruža ovo zanimljivo naselje idealno je ne samo za zdravlje već i za provod vikendom te “punjenje baterija” prije povratka u svakodnevnu rutinu. (www.icv.hr, ts, virovitica.hr)

Skip to content