Retencija Miletinac – projekt od iznimnog značaja za razvoj poljoprivrede i turizma

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Kristijan Sabo nazočili su jučer, 21. studenog, u Grubišnom Polju sastanku sa zamjenikom generalnog direktora Hrvatskih voda Davorom Vukmirićem. Na sastanku su bili i predstavnici Grubišnog Polja na čelu s gradonačelnikom Zlatkom Mađeruhom, općina Končanica i Đulovac s načelnicima Zlatkom Bakunićem i Dragom Hodakom, predstavnici Hrvatskih voda VGI Daruvar te VGO Sava.

PROJEKT OD ZNAČAJA ZA DVA GRADA I DVIJE OPĆINE 

Tema sastanka bio je projekt retencija Miletinac, odnosno poticanje aktivnosti na izradi istog. Radi se o velikoj retenciji koja se nalazi na spoju između virovitičkog prigradskog naselja Jasenaš te Dijakovca, naselja u sastavu Grubišnog Polja.

Na površini od 310 hektara gradila bi se akumulacija zapremnine 12,5 milijuna kubika vode. Projekt je od iznimnog značaja za razvoj ovog područja, odnosno za gradove Virovitica i Grubišno Polje te općine Đulovac i Končanica, a njegove koristi će biti višestruke. Osim što će biti u funkciji obrane od poplava, retencija Miletinac osiguravala bi dovoljne količine vode za navodnjavanje, što će potaknuti razvoj poljoprivrede i voćarstva, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.

TURISTIČKI POTENCIJAL – NETAKNUTA PRIRODA

Isto tako, projekt je vrlo važan i za razvoj turizma, osobito cikloturizma i lovnog turizma s obzirom na to da se radi o području gdje je čist okoliš i netaknuta priroda.

Stoga je na sastanku dogovoreno kako će se ubrzati aktivnosti vezano uz dokumentaciju kako bi se što prije ishodile potrebne dozvole te kako bi se, u konačnici, krenulo s realizacijom projekta. Prema riječima gradonačelnika Ivice Kirina, retencija je predviđena prostornim planom Grada, napravljena je studija izvodljivosti te je sada u fazi izrada studije utjecaja na okoliš. Po njenom završetku, u suradnji s Hrvatskim vodama koje bi osigurale sredstva, krenulo bi se u izradu glavnog projekta te potom nominaciju projekta na europske, odnosno nacionalne fondove.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić pohvalio je prisutne gradonačelnike i načelnike koji su prepoznali važnost ovog projekta istaknuvši kako će se Hrvatske vode angažirati kako bi ovaj projekt što prije bio u funkciji.

Skip to content