REKONSTRUKCIJA JAVNE RASVJETE Do ljeta nova LED rasvjeta za cijelu Viroviticu

Na području grada Virovitice i prigradskih naselja uskoro kreće projekt rekonstrukcije javne rasvjete, odnosno zamjene postojeće rasvjete novom LED rasvjetom. U sklopu projekta bit će zamijenjeno ukupno 3410 svjetiljki i 25 reflektora, izmijenit će se 180 rasvjetnih stupova, na 71 lokaciji, izmjestit će se mjerni ormarići iz trafostanica te nabaviti centralni sustav za upravljanje javnom rasvjetnom.

Ugovor o rekonstrukciji javne rasvjete potpisao je danas (srijeda) gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin sa Zajednicom ponuditelja Javna Razsvetljava d.d. Ljubljana-Dobrunje iz Slovenije i “AC-DC” ELEKTRO SERVIS, IVO MILOŠEVIĆ“ iz Petrinje. U ime Zajednice ponuditelja Ugovor vrijedan 1.912.023,51 eura (s PDV-om) potpisali su predsjednik Uprave tvrtke Javna Razsvetljava d.d. Arman Koritnik te član Uprave Peter Plesničar. Istovremeno, potpisan je i Ugovor o stručnom nadzoru s tvrtkom NNM Energetika d.o.o. iz Virovitice, vrijedan 30.625,00 eura s PDV-om, a potpisao ga je direktor Miroslav Bobanac.

Prema projektantskom troškovniku, Grad Virovitica će realizacijom ovog projekta smanjiti troškove električne energije za oko 70 posto, odnosno uštede na godišnjoj razini bi trebale biti 1.600.000 tisuća kilovat sati. Osim toga, imat ćemo i mogućnost samostalnog upravljanja javnom rasvjetom. Danas se zbog ušteda u pojedinim dijelovima grada od ponedjeljka do petka rasvjeta gasi u ponoć, a završetkom rekonstrukcije moći ćemo to drugačije regulirati. Rasvjeta se neće gasiti već će svijetliti smanjenim intenzitetom čime ćemo, osim ušteda, dati i svoj doprinos svjetlosnom onečišćenju okoliša, rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin prilikom potpisivanja ugovora.

Gradonačelnik je najavio da se kraj radova očekuje do ljeta ove godine istaknuvši da Grad ovdje ne staje kada je u pitanju javna rasvjeta.

Rast cijena energenata primorao nas je da s realizacijom ovog projekta krenemo što prije, da se ne oslanjamo samo da mjere Vlade RH, već da damo i svoj doprinos. Želim istaknuti da ovdje ne stajemo s projektima za rasvjetu. Projektirat ćemo je za one pravce cesta koji još nisu obuhvaćeni, čime ćemo staviti točku na i vezano za javnu rasvjetu, dodao je gradonačelnik Kirin.

Arman Koritnik, predsjednik Uprave tvrtke Javna Razsvetljava d.d. istaknuo je kako se projektima poput ovoga stvaraju pretpostavke za Smart City.

U zadnjih je par godina vezano uz javnu rasvjetu napravljeno 50-ak takvih projekata i svi su Smart City. Ovo nije samo mijenjanje žarulja, nego stvarno dobar početak da se nešto napravi na sustavu javne rasvjete. Time se stvaraju mogućnosti da se u budućnosti možda u istom sustavu upravlja i vodom, strujom, komunalnim stvarima… Ukratko, stvaraju se predispozicije da sve bude na jednom mjestu, rekao je A. Koritnik dodavši kako tvrtka Javna Razsvetljava d.d. ima više od 70 godina iskustva na javnoj rasvjeti i radi diljem regije.

Za rasvjetna tijela dajemo garanciju od najmanje 10 godina tako da nećete imati naknadnih troškova. Vjerujem da će ovo biti primjer kako se u 3 do 4 mjeseca može napraviti efikasan projekt koji odmah daje rezultate i s kojim se odmah može ići u štednju električne energije. Također, važno je istaknuti da će se ovim projektom smanjiti i zagađivanje s CO2 i to za oko 400 tona na godišnjoj razini, naglasio je Arman Koritnik.

Projekt će se financirati putem kreditne linije HBOR-a. Riječ je o tzv. ESIF kreditima uz kamatu 0,25 % godišnje, na otplatu od 10 godina.

Potpisivanju ugovora za rekonstrukciju javne rasvjete, uz predstavnike izvođača radova, nazočili su i zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Grada Virovitice Antonio Dražić, Matija Mustač, direktor tvrtke Poslovni park koja održava javnu rasvjetu na području grada te Slađana Lazić, voditeljica Odsjeka za komunalne poslove i graditeljstvo. (virovitica.hr)

Skip to content