RECIKLAŽNO DVORIŠTE U VIROVITICI Građani besplatno gotovo sav kućanski otpad mogu odložiti na jednom mjestu

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Prije točno dva tjedna svoja vrata za građane otvorilo je novoizgrađeno Reciklažno dvorište u Virovitici.

Time je građanima Virovitice i prigradskih naselja omogućeno besplatno odlaganje gotovo dvadeset vrsta otpada iz kućanstava na jednom mjestu, u posebne spremnike. Radno vrijeme Reciklažnog dvorišta, koje se nalazi u blizini Gradskog odlagališta Virovitica, je od ponedjeljka do petka od 8:00 do 16:00 sati.

Da je riječ o hvalevrijednom projektu vezanom uz održivo gospodarenje otpadom kojim je stvorena dodatna infrastruktura za odvajanje različitih kategorija otpada na području grada Virovitice kako bi se povećale količine odvojeno prikupljenih, posebnih i korisnih kategorija otpada, potvrdili su prilikom današnjeg obilaska saborski zastupnik Josip Đakić, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, gradonačelnik Ivica Kirin sa zamjenicima Damirom Marenićem Vlastom Honjek – Golinac i suradnicima te direktor tvrtke Flora VTC Željko Iharoš.

Umjesto gubitka vremena i “šetanja” od eko-otoka do eko-otoka po gradu za odlaganje stare odjeće, čekanja na odvoz papira ili plastike u redovnom rasporedu, pronalaženja spremnika za odlaganje baterija i čekanja na odvoz otpada nakon građevinskih radova ili većih spremanja, građani gotovo sav kućanski otpad sada mogu odložiti na jednom mjestu – Reciklažnom dvorištu.

Nositelj projekta Izgradnje Reciklažnog dvorišta je Grad Virovitica, vrijedan je 4.9 milijuna kuna, izradila ga je Razvojna agencija VTA, a s 4,1 milijuna kuna sufinancirala Europska Unija iz Kohezijskog fonda.

Izgradnjom Reciklažnog dvorišta želimo smanjiti utjecaj otpada na okoliš i na taj način smanjiti broj divljih odlagališta. Zasad ih imamo tri na području grada, dok ih je 2003. godine bilo više od 200. Ovim putem pozivam građane da sav svoj otpad, umjesto da ga bacaju uokolo ili da ga zajedno miješaju s komunalnim otpadom, dovezu ovdje u Reciklažno dvorište, a tu će biti djelatnici Flore koji će im pomoći razvrstati taj otpad. Na taj način čuvamo naš okoliš i utječemo na samu cijenu koju držimo u gradu Virovitici. – rekao je prilikom obilaska gradonačelnik Ivica Kirin.

U Reciklažnom dvorištu nalaze se i spremnici za baterije i akumulatore, boje, ali i lijekove, koji se inače moraju vratiti u ljekarnu nakon isteka roka trajanja jer ne smiju završiti u kanti za otpad kod kuće.

Dugo vremena smo očekivali i priželjkivali ovaj projekt jer nam prije svega pojednostavljuje proces odvajanja otpada. Ovo je još jedan u nizu projekata koji će doprinijeti cjelovitom gospodarenju otpadom, a s već spomenutim objektom svrstani smo u sami vrh Hrvatske, ali i Europske unije. Koristit ćemo ovo Reciklažno dvorište zajedno s našim građanima sukladno svim zakonskim propisima i iskreno se nadam da će i naši korisnici biti zadovoljni i da ćemo svi zajedno stvoriti još ljepšu i čišću Viroviticu – kazao je direktor tvrtke Flora Željko Iharoš te naglasio kako ne misle stati na ovome, već planiraju još nekoliko sadržaja koji bi trebali biti realizirani do kraja godine i s kojima će Reciklažno dvorište u Virovitici dosegnuti najbolje europske standarde.

Recikliranje koje počinje već od kuće trebalo bi tako polučiti rezultate ne samo na gradskoj, već i županijskoj, odnosno regionalnoj razini i ostvariti odgovoran i cjelovit pristup pitanju otpada za sigurniju budućnost i čišći okoliš.

Sigurno je da je ovo veliki značaj za Viroviticu, ali i Virovitičko-podravsku županiju zbog mogućnosti odvajanja otpada, ali i samih kriterija koje nalaže Europska unija o odvajanju otpada na mjestu nastanka, tako da će ovo reciklažno dvorište zasigurno doprinijeti i tim kriterijima. Dakako kućanstva će i dalje u svojim dvorištima moći i morati odvajati otpad u onim vrećama kako je to bilo i ranije, međutim sada će imati mogućnosti odvojiti otpad koji do sada nisu mogli – zaključio je župan Igor Andrović.

Podaci Hrvatske agencije za okoliš i prirodu za 2017. godinu pokazuju kako se na području grada Virovitice sakupilo 1.754,88 tona (23,3% ukupne količine otpada) papira, plastike, metala, stakla i glomaznog otpada u kućanstvima, no da te količine mogu biti i veće. Cilj Reciklažnog dvorišta je stoga nastaviti dobar trend odvajanja otpada u kućanstvu, ali i građanima pružiti i veću mogućnost njegova odlaganja kroz veći broj specijaliziranih spremnika na jednom mjestu, kako bi taj proces bio što jednostavniji i kvalitetniji.

Pozdravljam ovu inicijativu, koja je realizirana i koja kreće s radom, a koja će osigurati pravilno zbrinjavanje otpada. Ovo će reciklažno dvorište omogućiti građanima da svoj otpad razvrstaju i odlažu na pravilan način na jednom mjestu. Vjerujem da će kroz naredno vrijeme biti potrebno uvođenje i druge smjene ovdje, kako bi se građanima koji rade jutarnju smjenu omogućilo da zbrinu svoj otpad. Nadam se da će svima ovo biti poticaj da se otpad prestane odbacivati na za to neprimjerenim mjestima u prirodi – rekao je saborski zastupnik Josip Đakić. (virovitica.hr, icv.hr, fotografije: Matija Rođak)

Skip to content