RAZVOJNA AGENCIJA VTA Tihana Harmund: Projektima pokrivamo sve, od mirisnog povijesnog vrta, novih škola, sve do virovitičkih bazena

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Iako je nova godina tek počela, za Razvojnu agenciju VTA to ne znači nužno i novi poslovni početak. Oni, naime, samo nastavljaju intenzivan posao na osmišljanju i pripremi novih projekata nastalih na temelju potreba koje su Gradu sugerirali Virovitičani, poduzetnici, poljoprivrednici, klubovi, institucije i ustanove…

Govoreći o prošloj godini direktorica Tihana Harmund među većim projektima izdvaja odobren projekt Franjevačkog parka ispred crkve sv. Roka u Virovitici, koji bi s realizacijom trebao početi već ovog proljeća. Riječ je o projektu iz Interreg V-A, programu suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Iz istog programa odobreno je i 1,3 milijuna kuna za virovitički Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju (COOR), za sadržaje poput likovne i glazbene učionice te niz korisnih radionica u kojima su sudjelovali i partneri iz Mađarske.

VIDLJIVI REZULTATI

Budući da je zaštita okoliša također prioritet, s tim u vezi prijavljen je 8,8 milijuna kuna vrijedan projekt mobilnog postrojenja za obradu građevinskog i glomaznog komunalnog otpada. Nakon njega slijedio je još veći, čak 85,3 milijuna kuna vrijedan projekt koji za cilj također ima održivo gospodarenje otpadom, tzv. sortirnica u kojoj će se nalaziti najsuvremeniji uređaji, analitička i mehanička separacijska oprema pomoću koje će se moći iskoristivo odvojiti papir, karton, metal, plastika i drugi materijal iz kućanstava.

Građani su upoznati s energetskim obnovama, za koje su prošle godine mogli prijaviti i svoje obiteljske kuće. Rezultati dosad prijavljenih i realiziranih projekata iz područja energetskih obnova već se vide. Za ovu godinu prijavili smo objekt Vanadisa, a zgradu Javne vatrogasne postrojbe, dvoranu OŠ Ivane Brlić-Mažuranić i zgradu „Fane“ prijavit ćemo na prvi otvoreni natječaj. Očekujemo u ovoj godini i raspisivanje natječaja za obnovu višestambenih zgrada. Razvojna agencija VTA i tu je na raspolaganju za prijavu projekata – objašnjava T. Harmund.

Uz komunalnu infrastrukturu agencija VTA radila je i na projektima koji se tiču kvalitetnije pomoći iz sustava socijalne skrbi, u kojima uz Grad Viroviticu ulogu nositelja imaju Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica i Centar za socijalnu skrb u Virovitici. Projekti vrijedni oko 4,5 milijuna kuna odnose se na unapređenje zdravstvenog i društvenog stanja djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, osnaživanje udomiteljskih obitelji, brigu za starije osobe od navršenih 65 godina života i više, te osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija. S 4,5 milijuna kuna nastavlja se projekt „Zaželi“, kao i 4 milijuna kuna vrijedan projekt podjele paketa hrane i higijenskih potrepština.

Jedan od većih projekata vezan uz socijalne usluge u zajednici je izgradnja i opremanje novog Obiteljskog centra u Virovitici, vrijedan 6 milijuna kuna – kaže T. Harmund.

Ističe kako je nedavno stigla dobra vijest za sve roditelje – i u ovoj godini nastavlja se poslijepodnevni rad vrtića, koji je donio spas svima onima koji rade u smjenama i nemaju „baka-servis“ na raspolaganju.

VAŽNA DOBRA PRIPREMA

Podsjeća da je VTA i dalje na raspolaganju poduzetnicima, poljoprivrednicima, obrtnicima i svima onima koji kroz projekte vide priliku za poboljšanje poslovanja, ulaganje u novu opremu, sadržaj i usluge.

Pomažemo im pri izradi projektne prijave na sve prihvatljive natječaje, a tu dobru suradnju svakako ćemo nastaviti i u budućnosti. Nastavljamo pripremu novih projekata iz svih područja – poručuje T. Harmund.

Objašnjava kako je vrijeme novog programskog razdoblja, od 2021. do 2027. godine, u kojemu će važnu ulogu u planovima županija, gradova i općina imati Mehanizam za oporavak i otpornost. Grad Virovitica prijavio je u njegovim okvirima nekoliko važnih projekata. Među njima su, kaže T. Harmund, izgradnja kompleksa bazena, novog Autobusnog kolodvora s pristupnim cestama, uređenje Virovitičkih jezera, izgradnja treće osnovne škole te izgradnja nove glazbene škole.

Od iznimne važnosti je činjenica da je Grad Virovitica dugi niz godina radio na pripremi projektne dokumentacije i rješavanju imovinsko-pravnih odnosa. To je ključno za prijavu projekata te su na taj način stvoreni preduvjeti da spremno dočekamo raspisivanje nadolazećih natječaja – optimistično zaključuje T. Harmund. (www.icv.hr, mlo)

Skip to content