Razmotren poziv na potpisivanje Povelje o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Na jučerašnjoj sjednici Kolegija gradonačelnika razmotren je poziv na potpisivanje Povelje o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom.Gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin upoznao je prisutne s činjenicom da se radi o programu Ujedinjenih naroda za razvoj …Na jučerašnjoj sjednici Kolegija gradonačelnika razmotren je poziv na potpisivanje Povelje o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom.Gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin upoznao je prisutne s činjenicom da se radi o programu Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti s ciljem da se potpisivanjem navedene Povelje poduzmu koraci u svrhu uklanjanja niza prepreka i sterotipa s kojima su osobe s invaliditetom suočene u svakodnevnom životu. Nakon toga pročitao je tekst povelje koji donosimo u cijelosti:

Mi, gradonačelnici, u potpunosti podržavamo Konvenciju Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom i Nacionalnu strategiju izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine. Svjesni smo potrebe učinkovitijeg rješavanja pristupačnosti javnih objekata osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj s ciljem osiguravanja njihovog potpunog uključivanja u zajednicu i izjednačavanja mogućnosti.
Osobe s invaliditetom punopravni su građani i građanke s pravom na neovisan život i potpuno sudjelovanje u društvu, poštivanje ljudske različitosti, radi osiguravanja ravnopravnih mogućnosti u svim područjima života, ekonomiji i zapošljavanju, politici, kulturi i sportu. Namjeravamo sustavnim i kontinuiranim mjerama poticati ulaganje resursa u stvaranje okružja u kojima će javni prostori, javne usluge i komunikacije biti u najvećoj mogućoj mjeri dostupni svim stanovnicima hrvatskih gradova.

Stoga ćemo i nadalje poduzimati korake u svrhu uklanjanja niza prepreka i stereotipa s kojima su osobe s invaliditetom suočene u svakodnevnom životu, i radi kojih im je ograničeno aktivno sudjelovanje u društvu i socijalna mobilnost.
Polazeći od Ustava republike Hrvatske i Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom, čija je potpisnica i Republika Hrvatska, te Nacionalne strategije, mi, gradonačelnici želimo, temeljem ove Povelje, usmjeriti pozornost javnosti i iskazati namjeru promicanja programa koji zagovaraju aktivno uključivanje osoba s invaliditetom u sva područja javnog života.
Potpisivanjem ove Povelje jasno iskazujemo svoju zajedničku namjeru u stvaranju preduvjeta za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom u pristupu javnim prostorima i uslugama jer izgradnja okruženja pristupačnog osobama s invaliditetom znači dodatnu dobrobit za sve članove društva.

Skip to content