Radionica Fašnik u Dvorcu

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Gradski muzej Virovitica u sklopu svoje pedagoške djelatnosti u ponedjeljak navečer organizirao je radionicu izrade fašničkih maski po uzoru na etnološke, arheološke i likovne predloške. Radionica je zamišljena i održana kao upoznavanje s fašničkom tradicijom kroz primjere maskiranja u svijetu i Hrvatskoj.
Gradski muzej Virovitica u sklopu svoje pedagoške djelatnosti u ponedjeljak navečer organizirao je radionicu izrade fašničkih maski po uzoru na etnološke, arheološke i likovne predloške. Radionica je zamišljena i održana kao upoznavanje s fašničkom tradicijom kroz primjere maskiranja u svijetu i Hrvatskoj. Unutar etnografskog kuta radionice predstavljen je običaj pokladnog maskiranja kroz tradicijske maske cijele Hrvatske kako bismo pozicionirali ove elemente unutar običaja seoskog stanovništva virovitičkog kraja. Cilj je bio naglasiti bogatstvo specifičnosti i ljepotu tradicijskih maski pojedinih hrvatskih areala, njihovu srodnost i povezanost s ritualima poticanja plodnosti i tjeranja zlih sila bukom i zvonjavom.

Tako su baranjske buše – strašne i lijepe, istarski zvončari, međimurski maškori, djedi i babe, maskirani svatovi te maske Cigana, vuka, medveda, doktora i vraga predstavljene unutar kompjuterske prezentacije i slikovnog panoa te izbora dokumentarnih etnografskih filmova koji su bili projicirani za vrijeme radionice. Običaji virovitičkih sela ne odstupaju mnogo od pokladnih običaja kontinentalne Hrvatske, odnosno panonskog areala. Prisutno je pripravljanje pokladnih jela, maskiranje, ophodi maškara po selu i njihovo darivanje te posipanje pepelom na Pepelnicu u svrhu obrednog čišćenja. Zabilježena je česta pojava maskiranja mladića i djevojaka uz zamjenu uloga odnosno maskiranja u suprotan spol, maskiranje u konja (izrađenog od raznih krpa u kojem su sudjelovala dva, tri dečka), maskiranje žena u Ciganke, te maskiranje u svatove, često s prenaglašenim atributima sudionika i zamjenom uloga muško za žensko. Kao materijalni dokaz ovi podaci su popraćeni reprodukcijom starih fotografija iz fototeke Gradskog muzeja Virovitica.

Arheološka radionica maski je bila namijenjena svima, starijoj populaciji kao i djeci. Stoga smo za djecu pripremili pješčanik u kojem su od pijeska mogli formirati žalosno i veselo lice maske po uzoru na rimsku perlu iz Orešca.Drugi dio radionice se sastojao od izrade krinke ukrašenih ptičjim perjem. Sakupljeno raznobojno krupnije i sitnije perje papiga, pijevca, goluba i pauna poslužilo je za izradu kartonskih krinki, dodatno ukrašenih pomoćnim ukrasnim materijalom. Također se jedan dio zainteresiranih mogao opustiti bojanjem harlekina.U likovnom djelu radionice polaznici su se mogli slobodno prepustiti mašti jer je to područje koje je izražajno svima najdostupnije. Rezultat su bile strašne, smiješne i zabavne maske, ali i elegantne krinke nastale od različitih otpadnih materijala.

www.virovitica.info

Skip to content