Pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović predstavljene mjere kojima Grad Virovitica pomaže socijalno ugroženim građanima

Koliko Grad Virovitica izdvaja za socijalno ugrožene, sufinanciranje rada Gradskog društva Crvenog križa i udruga civilnog društva, kako se zbrinjavaju žrtve nasilja i kakva je pokrivenost komunalnom infrastrukturom na području grada, neka su od pitanja o kojima je pučka pravobraniteljica Lora Vidović sa suradnicima razgovarala s gradonačelnikom Ivicom Kirinom i pročelnikom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alenom Bjelicom. Sastanak je održan u Gradskoj upravi, a povodom posjete pučke pravobraniteljice Virovitičko-podravskoj županiji.

Pučka pravobraniteljica sa suradnicima boravi 9. i 10. travnja u našoj županiji te se susreće s građanima, predstavnicima organizacija civilnog društva i predstavnicima tijela javne vlasti. Prije sastanka s gradonačelnikom Ivicom Kirinom, savjetnici pravobraniteljice primali su pritužbe građana koji smatraju da su im ugrožena ili povrijeđena ljudska prava.

Cilj dolaska u Virovitičko-podravsku županiju je da saznamo s kojim su problemima građani suočeni. Susreli smo se i s predstavnicima Virovitičko-podravske županije, nevladinih udruga, vijeća nacionalnih manjina, Crvenog križa, Centra za socijalnu skrb… Važno nam je čuti koja je njihova perspektiva jer oni ponekad i najbolje znaju kako građani žive i s čime su uistinu suočeni, rekla je Lora Vidović dodavši da se svakom podnesku i svakoj pritužbi pristupa krajnje ozbiljno.

Ako mi nismo tijelo koje je nadležno, dajemo opću pravnu informaciju o tome kako se netko sam može zaštititi ili kome se treba obratiti, a u situacijama u kojima možemo pomoći, zaista vodimo ispitni postupak te se u suradnji s nadležnim tijelima trudimo utvrditi da li je došlo do povrede prava, dodala je pravobraniteljica Vidović.

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i pročelnik Alen Bjelica predstavili su pravobraniteljici prilikom sastanka mjere kojima Grad Virovitica pomaže socijalno ugroženim građanima. Među ostalim, sufinancira rad Gradskog društva Crvenog križa sukladno Zakonu 0,5 i 0,2 posto od proračuna u prošloj godini te dodatno izdvaja 150.000,00 kuna godišnje izravno za 20 korisnika Pučke kuhinje. Također, Grad provodi projekt školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva, koji se financiran sredstvima Fonda europske pomoći za najpotrebitije. Tu su i jednokratne novčane pomoći, naknada za troškove stanovanja, ogrjev, sufinanciranje prijevoza starijih osoba, rada Hitne medicinske pomoći…

Skip to content