PRVI VRTIĆ U HRVATSKOJ: DV Cvrčak dobio AVD uređaj od udruge Veliko srce malom srcu

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Virovitički Dječji vrtić Cvrčak prvi je vrtić u Hrvatskoj koji je od danas bogatiji za uređaj koji spašava živote, a osobama koje boluju od srčanih mana je neprocjenjiv. Riječ je o mobilnom vanjskom automatskom defibrilatoru koji na brz i jednostavan način omogućuje reanimaciju osobe sa srčanim zastojem. U slučaju da dijete ili odrasla osoba padne u nesvijest, uređaj će sam procijeniti kakav je srčani ritam, ako treba pustiti srčani impuls te sam započeti reanimaciju dok ne stignu liječnici.

Uređaj je Dječjem vrtiću Cvrčak darovala poznata humanitarna udruga liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima Veliko srce malom srcu koja je i ove godine nastupila na sajmu Viroexpo samo s jednim ciljem – skupljanjem sredstava za AVD uređaj.

Nakon šest godina humanitarnog rada u Virovitici i nastupa na međunarodnom sajmu Viroexpo, ove smo godine zahvaljujući ljudima dobrog srca uspjeli skupiti novac za kupnju AVD uređaja. Ovom prilikom još jednom zahvaljujem svima koji su posjetili naš štand i postali dio ove priče, rekla je Irena Gros, članica udruge i odgajateljica u DV Cvrčak čija je kćerkica Iva rođena s višestrukom srčanom greškom.

Podršku radu humanitarne udruge svojim su dolaskom, među ostalima, pružili i zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek – Golinac, pročelnica Ureda župana Virovitičko-podravske županije Jasna Abramović, direktor Poduzetničkog inkubatora VPŽ Bojan Mijok, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu VPŽ Marijana Banjavčić…

Svima nam je dobro poznata izreka: „ako učiniš dobro djelo i osjećat ćeš se dobro“. Ja se danas osjećam savršeno. Ovo je prvi AVD uređaj u Hrvatskoj koji se nalazi u dječjem vrtiću. Ovo je uređaj koji spašava život. U slučaju bilo kakvog srčanog aresta, priključi se uređaj i čovjeku je za minutu spašen život. AVD uređaj je prijenosan i potpuno automatiziran, potrebno je samo slušati njegove upute. Rukovanje je vrlo jednostavno i ne iziskuje posebne edukacije, ističe Dijana Pilek, također članica udruge „Veliko srce malom srcu“.

Potpuno automatiziran uređaj putem jednostavnih glasovnih uputa osobi omogućuje pomoći unesrećenom u vrlo kratkom roku. Minuta čekanja skraćuje šansu osobe sa srčanim zastojem za preživljavanjem za čak 10 posto, naglasio je Zoran Vučak tijekom prezentacije i predaje uređaja. Njegova brzina i mobilnost te činjenica da ga može koristiti zaista svatko, a bez opasnosti za sebe i unesrećenog, razlozi su zbog kojih se AVD u većim sredinama i u gradovima na Zapadu nalazi na brojnim lokacijama.

U Virovitici, gradski vrtić je itekako zahvalna. Uz stambene zgrade, u blizini je i škola, ugostiteljski objekti te velik broj ljudi koji svakodnevno gravitira tom području.

Samo na ovoj adresi su tri zgrade i više od 350 djece, bez osoblja. Uzimajući u obzir okolne zgrade, možemo reći kako je riječ o oko 500 djece pa je ovo prava lokacija za AVD. Izuzetno sam ponosna što smo dobili jedan ovakav uređaj koji može spasiti ljudski život i to na jedan posve običan i lagan način – istaknula je ravnateljica Cvrčka Anka Tomac. Usporedila je vatrogasni aparat, koji je danas obavezan uz svakom javnom prostoru i instituciji, s AVD-om koji bi, smatra, trebao biti jednako tako zastupljen i dostupan drugima. (virovitica.hr, icv.hr, foto: Martina Bašić)

Skip to content