Prvi u Hrvatskoj: U Virovitici položen kamen temeljac za izgradnju tvornice ekstrudirane hrane za kućne ljubimce

Izgradnja prve hrvatske tvornice ekstrudirane hrane za kućne ljubimce u Virovitici značajan je preduvjet za razvoj lokalnog poduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta, istaknuto je u virovitičkoj Gradskoj upravi prilikom predstavljanja projekta tvrtke Tvornica dobre hrane d.o.o. kojem su nazočili gradonačelnik Ivica Kirin sa suradnicima, direktori Tvornice dobre hrane Ivan Ante Nikolić i Marko Škrablin te predstavnici izvođača radova i nadzora. Nakon predstavljanja projekta uslijedilo je svečano polaganje kamena temeljca u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni III, a svečanosti su se pridružili i virovitičko-podravski župan Igor Andrović te sisačko-moslavački Ivo Žinić sa suradnicima.

– Viroviticu smo odabrali zbog odličnog zemljopisnog položaja te dostupnosti potrebnih sirovina neophodnih za konkurentan domaći izvozni proizvod. Ono što posebno moramo istaknuti kao važan kriterij odabira lokacije izgradnje jest poslovna zona Grada Virovitice koja se po nama pokazala infrastrukturno najspremnijom za pokretanje investicije. Očekujemo da će izgradnja tvornice hrane za kućne ljubimce doprinijeti jačanju malog i srednjeg poduzetništva u Republici Hrvatskoj otvaranjem novih proizvodnih grana s izvoznim potencijalom”, dodao je Marko Škrablin, direktor Tvornice dobre hrane d.o.o., tvrtke koja je za izgradnju pogona dobila bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

ZAHVALJUJUĆI GRADU VIROVITICI OLAKŠICA OD OKO MILIJUN KUNA

Razlog zašto je kao mjesto ulaganja odabrana Virovitica svakako su i pogodnosti koje Grad kroz Program olakšica i poticaja razvoja gospodarstva nudi investitorima u poduzetničkim zonama.

– Investitori u zonama građevinsko zemljište mogu dobiti već za kunu po kvadratnom metru te je tako tvrtka, pošto se bavi proizvodnom djelatnošću, u startu ostvarila olakšicu od čak milijun kuna. Osim toga, Grad pomaže i kod ishođenja građevinskih dozvola, oslobađa od plaćanja komunalnih doprinosa u skladu s kriterijima Programa, a tu je i savjetodavna podrška Razvojne agencije VTA koja poduzetnicima pomaže u ostvarivanju raznih poticaja za nabavu nove tehnologije i unaprjeđenje poslovanja. Od nove godine olakšice planiramo proširiti na kompletno gospodarstvo, odnosno na sve tvrtke registrirane na području grada, ne više nužno samo one u zonama. Između ostalog, olakšice uključuju oslobađanje plaćanja komunalnih doprinosa do 100 posto, kao i njegovo plaćanje na rate. Paralelno sa svim velikim projektima koji se provode u gradu, glavni posao i cilj Gradske uprave je razvoj gospodarstva i oko toga smo angažirani 24 sata na dan, rekao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin prilikom predstavljanja projekta.

PRVA TVORNICA OVAKVE VRSTE U HRVATSKOJ

Tvornica dobre hrane d.o.o. potpisala je u lipnju ove godine s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta te Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG –BICRO) Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Ulaganje u proizvodnju ekstrudirane hrane za kućne ljubimce“. Provedba projekta sufinancirana je iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020., a u nju su uključeni i Veterinarski fakultet i Prehrambeno-tehnološki fakultet u Zagrebu. Ukupna vrijednost projekta je 15.359.395,63 kn, a sufinancirani dio iznosi 5.275.066,80 kn. Projekt je započeo u lipnju 2017. i traje do 1. prosinca 2018. Njegova provedba omogućit će povećanje obujma poslovanja poduzeća kroz izgradnju proizvodno-skladišnog pogona, povećanje kapaciteta strojeva i opreme, pokretanje proizvodnje ekstrudirane hrane za kućne ljubimce i otvaranje novih radnih mjesta u Virovitici.

Na razini Europske unije industrija kućnih ljubimaca u 2016. generirala je 35,5 milijardi eura prihoda. U Hrvatskoj trenutno nema proizvodnje ovakve vrste, dok, primjerice, u susjednoj Srbiji postoji 8 tvornica hrane za kućne ljubimce.

Završetak izgradnje tvornice očekuje se u kolovozu 2018. godine, kada će početi opremanje strojnog parka, a tvornica će s proizvodnjom početi početkom prosinca sljedeće godine. Tvrtka će u početku zaposliti najmanje deset ljudi, ali vrlo brzo se namjerava krenuti s novim zapošljavanjima. (virovitica.hr, foto: M. Bašić, M. Rođak)

Skip to content