PRVI U HRVATSKOJ Flora VTC nabavila mobilno postrojenje za obradu građevinskog i glomaznog otpada

Nakon dugog niza godina na području grada Virovitice, ali i cijele Virovitičko-podravske županije, riješit će se problem zbrinjavanja građevinskog otpada. Tvrtka Flora VTC uspostavila je i pustila u pogon mobilno postrojenje za obradu građevinskog glomaznog komunalnog otpada. Ovaj EU projekt vrijedan je preko 7 milijuna kuna, a europska sredstva pokrivaju 50 posto ukupne investicije.

Kroz projekt je nabavljena mobilna višenamjenska drobilica građevinskog i glomaznog otpada, mobilno sito za građevinski otpad, bagerski utovarivač s priključnim korpama i hidrauličkim alatima, teleskopski utovarivač, mobilni vodeni top za suzbijanje prašine, plinski motorni agregat, hidraulični čekić, hidraulične škare za armaturu, baterijski radni alati i slično.

Prezentacija mobilnog postrojenja održana je u četvrtak, 4. studenog na Gradskom odlagalištu u Virovitici, a nazočili su joj virovitičko-podravski župan Igor Andrović, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Virovitice Kristijan Sabo, pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Grada Virovitice Antonio Dražić, direktor tvrtke Flora VTC Željko Iharoš, upravitelj tvrtke Flora VTC Vlado Šušak i drugi.

Cilj ovog projekta bio je osigurati uporabu 70 posto nastalog građevinskog otpada na području Virovitičko-podravske županije.

Ovim putem želim izraziti veliko zadovoljstvo što smo nakon dugo vremena riješili jedan veliki problem i to na županijskom nivou, a to je zbrinjavanje građevinskog otpada. Građevinari i građani dosad nažalost nisu imali tu mogućnost. Specifičnost ovog postrojenja je što je jedino u Hrvatskoj koje je mobilnog karaktera. Znači u vrlo kratkom roku ovo može se prevesti na samu lokaciju nastanka građevinskog ili glomaznog otpada koji se potom na licu mjesta rješava. Prednosti su pri tom manji troškovi pošto nema transporta, a izbjegava se i potencijalno zagađenje okoliša. Učinak obrade je relativno velik, otprilike sedamdeset tona u sat vremena. Posla imamo, već smo ‘rezervirani’ za sljedećih šest mjeseci, što nas je zaista iznenadilo. Nadamo se da će postrojenje raditi uspješno i bez previše kvarova, rekao je upravitelj tvrtke Flora VTC Vladimir Šušak.

Najveća prednost ovog postrojenja je što će se većina materijala kojeg će „drobiti“ ponovno vratiti u uporabu. Prema riječima V. Šuška, dio će ići za nasipavanje poljskih puteva, a dio koji se ne može iskoristiti za prekrivanje Gradskog odlagališta.

Virovitica je u posljednjih nekoliko godina započela veliki razvoj. Puno je novih zgrada, puno se ‘ruši’ i automatski nastaje velika količina građevinskog otpada, koja će se sada moći zbrinuti zakonski i na adekvatan način, pa je ovaj, za grad Viroviticu, ali i cijelu Virovitičko-podravsku županiju odličan projekt pohvalio i gradonačelnik Ivica Kirin.

Napokon smo riješili problem građevinskog i glomaznog otpada. Moram napomenuti da će Grad Virovitica također uvesti neke novine, odnosno mijenjat će se odluke te će svi koji grade ili ruše kuću morati, da bi dobili uporabnu dozvolu, dokazati kako su zbrinuli građevinski otpad. Vjerujem da će se na taj način spriječiti da on ne dospije u prirodu, odnosno na divlje deponije. Također, sada ćemo konačno urediti i sve naše poljske puteve, što je posebno važno poljoprivrednicima, rekao je gradonačelnik Ivica Kirin dodavši kako projektom riješen problem građevinskog kako na području grada Virovitice, tako i cijele Virovitičko-podravske županije.

Svaki grad ili općina sada si mogu odrediti privremeno odlagalište, a kada se nakupi određena količina otpada, jednostavno pozvati tvrtku Flora koja će doći, izdrobiti sav materijal i naplatiti samo onaj operativni trošak, odnosno cijenu rada i troškova koju ima na samom postrojenju, dodao je gradonačelnik Kirin.

Ovaj hvalevrijedan projekt podržao je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Definitivno je riječ o projektu od velikog značaja ne samo za Viroviticu, već i ostale gradove i općine u našoj županiji, koji dosad nisu imali mogućnost adekvatnog zbrinjavanja takvog otpada. Bitno je naglasiti da će se, nakon zbrinjavanja, odnosno drobljenja, taj građevinski otpad moći koristiti i u druge svrhe. Vjerujem da će s današnjim danom prestati problem građevinskog otpada na području cijele Virovitičko-podravske županije – zaključio je župan Andrović.

Ukupna vrijednost projekta je 5.699.230 kuna (bez PDV-a), a dio sredstava financiran je iz operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” u iznosu od 2.818.527,06 kuna. Nositelj projekta je Flora VTC, a izrađen je u suradnji s Razvojnom agencijom VTA. (virovitica.hr, icv.hr, fotografije: M. Bašić)

Skip to content