PRVI U HRVATSKOJ Korak bliže prema sušionici povrća u Virovitici: Župan Andrović potpisao ugovor za izradu projektne dokumentacije

Objavljeno:

Podijeli:

Popularni sadržaj

Danas (utorak) je u Sali za sastanke Virovitičko-podravske županije, održana svečanost potpisivanja Ugovora o izradi projektno tehničke dokumentacije za izgradnju i opremanje Sušionice povrća. Ugovor za uslugu izrade projektno tehničke dokumentacije za izgradnju i opremanje Sušionice povrća potpisali su župan Igor Andrović i Slaven Pavlović, direktor tvrtke Eko plus inženjering d.o.o. iz Furića u Viškovu. Vrijednost ovog ugovora je 1.955.000,00 kuna bez PDV-a (2.443.750,00 kuna s PDV-om). Sredstva za izradu tehničke dokumentacije osigurana su kroz razvojni sporazum projekta Slavonija od Ministarstva regionalnog razvoja. Prema riječima župana Androvića, projektiranje bi trebalo trajati 16 mjeseci kada bi trebali dobiti građevinsku dozvolu za čije je ishođenje rok 18 mjeseci od sklapanja ugovora.

Ovaj projekt u budućnosti će značiti puno i za Viroviticu i za Virovitičko-podravsku županiju. Za razliku od svježeg voća i povrća koje se mora prodati odmah, sušeno povrće se može uskladišti i prodati onda kada su na tržištu uvjeti najpovoljniji za to. Prije svega, ovdje se radi o sušenju korjenastog povrća koje bi u preradi i proizvodnji konačnih proizvoda koristile neke naše velike tvrtke poput Vegete ili nekih drugih tvrtki u Hrvatskoj. Izgradnjom sušionice povrća još više će imati smisla svi sustavi navodnjavanja koje radimo na području naše županiji, koji je za sada blizu 3 tisuće hektara, a u budućnosti je cilj imati preko 9 tisuća hektara navodnjavanih površina – istaknuo je župan te najavio kako bi sušionica mogla biti izgrađena kroz četiri godine.

Ovo će biti prva sušionica povrća u Hrvatskoj pa se nadaju i da će samim time i funkcionirati, osobito jer, kako doznajemo, tvrtke iz Hrvatske sve sušeno povrće uvoze iz nekih drugih zemalja, a u skoroj budućnosti će to imati u svojoj zemlji i tome dati podršku. Također, župan je istaknuo kako će sušionica povrća prije svega zapošljavati nove ljude, direktno oko 50, na području Virovitičko-podravske županije, ali i dati veliki doprinos svim kooperantima, poljoprivredni proizvođačima koji budu zajedno radili za sušionicu.
U protekle dvije godine Županija je ovaj projekt kroz nekoliko prezentacija predstavila poljoprivrednicima koji su, kako kažu, jako zainteresirani za ovaj projekt.

Poljoprivrednici žele koristiti sustave navodnjavanja, žele imati sigurno tržište, organizirani otkup i mi ćemo se pobrinuti da tako i bude. Prvo s našim tvrtkama koje su na području Republike Hrvatske, jer s njima smo dugoročno i u suradnji razvijali ovaj projekt, a kroz iduće četiri godine još ćemo paralelno s time raditi – rekao je županijski pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok te dodao kako je u tijeku projekt Revitalizacije povrća na području Virovitičko-podravske županije gdje će cijeli plan uspostave proizvodnje samog povrća staviti na papir i to prezentirati poljoprivrednicima kao rješenje. Potom će, kaže, zajedno pregovarati sa svim tvrtkama koje budu zainteresirane za otkup tog povrća kako bi s finalnim proizvodom zaokružili cijeli proizvodni proces – od polja do stola. (www.icv.hr, žđl, mlo; fotografija: Kristijan Toplak)

Skip to content