Stop huliganima: Prvi sustav video nadzora javne površine u gradu Virovitici

U petak 5. listopada u rad je pušten prvi sustav video nadzora javne površine u gradu Virovitici , i to nad kružnim tokom na Trga dr. Franje Tuđmana.

Ideju o pokretanju video nadzora u gradu Virovitici pokrenuo je Savjet za građansku prevenciju Grada Virovitice, potaknut sve češćim uništavanjem gradske imovine kao i imovine građana koja se nalaze u središtu grada te radi olakšavanja otkrivanja počinitelja kaznenih djela koji pobjegnu sa mjesta počinjenja.

 

Video nadzor postavljen je skladu sa zakonskom regulativom i Pravilnikom o načinu i uvjetima obavljanja poslova privatne zaštite na javnim površinama koji je na snagu stupio u ožujku ove godine. Virovitica je grad kojem je MUP, odnosno PU Virovitičko-podravska, 6. kolovoza 2012. godine, izdala prvo rješenje u Hrvatskoj za video nadzor javnih površina prema novom Pravilniku. Video nadzor pokriva područje kružnog toka širine scene20 munutar koje je omogućena identifikacija osoba i vozila. Kamera od 5mpix ima rezoluciju 130 pixela po metru, a brzina snimanja po pokretu je 10 slika u sekundi i postavljena je na stup javne rasvjete, a  na ulazu u nadzirano područje postavljene su oznake da je površina pod video nadzorom.

 

Važno je naglasiti da privatnost građana nije narušena, jer prema spomenutom Pravilniku  nitko ne može nadgledati snimani materijal, već se on pohranjuje na snimač koji na nalazi u prostoru grada i koji je pod zaštitom protuprovalnog sustava, kao i pod prisutnošću dežurne zaštitarske osobe, te spojen na centralni dojavni sustav zaštitarske tvrtke i centralni tehnički nadzor. Snimljeni materijal čuva se do 7 dana, i koristi se samo u slučaju incidentnih situacija kada se na zahtjev  predaje policiji.

Skip to content