Prva predstava Buchnerov Woyzeck

Svečana premijera Büchnerova Woyzecka u izvedbi Kazališta Virovitica i režiji Same M. Streleca bila je ujedno i prva predstava na ovogodišnjem VIRKAS-u.1 1234181604Svečana premijera Büchnerova Woyzecka u izvedbi Kazališta Virovitica i režiji Same M. Streleca bila je ujedno i prva predstava na ovogodišnjem VIRKAS-u. Izvedba koja je postavljena u suradnji sa slovenskom kazališnom družinom Novi ZATO u potpunosti je ispunila Gradsko kazalište u Virovitici.

Ukratko, priča je to o Franzu Woyzecku, vojniku u njemačkoj provinciji, koji, ne bi li prehranio vlastitu ljubavnicu Marie i njihovo dijete, radi sve i svašta, pa tako pristaje biti i dio medicinskih eksperimenata izvjesnog Liječnika. Zbog ‘eksperimentalne dijete’ Woyzeck pristane konzumirati isključivo grašak te zbog toga počne gubiti razum i imati apokaliptične vizije, a gotovo istovremeno ostavlja ga i Marie, te pronalazi novu ‘zanimaciju’ u liku Tamburmajora, tj. šefa vojne limene glazbe…

Ovo jedno od najvažnijih djela svjetske dramske literature na scenu je postavio Samo M. Strelec, a ulogu glavnog junaka povjerio je Igoru Golubu.

Osim Igora oduševili su i ostali glumci: Blanka Bart, Biserka Vrbenski i Snježana Lančić prpić kao bake, Vlasta Golub kao prijateljica, Petra Cicvarić kao Marie, Draško Zidar kao opsjenar, Mijo Pavelko kao kapetan, Antun Vrbenski kao doktor, Mladen Kovačić kao Andres i Goran Koši kao Tamburmajor.

Sve njih na kraju jedne lijepe kazališne večeri publika je za dobar posao, nagradila dugotrajnim pljeskom.

Skip to content